Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: EU måste stå upp mot Kina.

Kommissionär Vestager tar strid mot Kina.Bild: Virginia Mayo
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Danska Margrethe Vestager ryter till. I rättan tid.
Vestager, som är EU-kommissionens vice ordförande och ansvarig för konkurrensfrågorna, är tydlig i en intervju i Financial Times:
Hon ser inga problem med att EU:s medlemsländer gör statliga intåg i publika aktiebolag och köper upp aktier. I ett syfte. Att skydda bolagen från kinesiskt övertagande.
Riskerna är uppenbara efter att värdet på många företag, inte minst europeiska, har fallit i börskrascher kopplade till coronakrisen. Lägg därtill att svenska bolag fått sig en smäll genom försvagningen av den svenska kronan.
I höstas rapporterade Dagens industri att Sverige har blivit en ”favoritdestination för kineser på investeringsjakt”. Då hävdades att fler än 25 000 svenskar arbetar i kinesiskt ägda företag, till exempel i Volvo Cars, Oatly och Spotify.
Det kan tyckas vara ett uttryck för hyckleri, för skenhelighet, att både Sverige och EU å ena sidan värnar fri konkurrens och global öppenhet och å andra sidan knuffar bort kinesiska bolag från möjligheter att göra klipp på den europeiska marknaden. Men att se det så vore för enkelt.
”Folk är mer än välkomna att göra affärer i Europa men inte att göra det med orättvisa konkurrensmedel”, säger Margrethe Vestager i intervjun.
Kommissionär Vestager är helt på rätt spår. Det är ett uppenbart problem när Kina tar för sig bland Europas framtidsföretag. Inte främst, i de aktuella fallen, därför att Kina är en kommunistisk diktatur som sällan bryr sig om mänskliga rättigheter och som uppträder föga folkrättsligt mot en mindre nation som Sverige och dess medborgare. Utan därför att Kina med sin enorma statliga kassakista backar upp kinesiska företag och därmed snedvrider konkurrensen.
EU måste höja rösten här. Och det gör Vestager. Med rätta.
Gå till toppen