Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hungerstrejk på förvaret i Ljungbyhed

Corona-krisen gör det svårt att utvisa människor till andra länder. På förvaret i Ljungbyhed har intagna hungerstrejkat i protest mot att de är inspärrade på obestämd tid.
– Vi kan inte leva här. Det är som ett fängelse, säger Esmat Rezai, 19 år.

Esmat Rezai är 19 år och sitter inlåst på förvaret i Ljungbyhed.Bild: Privat
Esmat Rezai väntar på att bli utvisad till Afghanistan. Nu har han suttit inlåst på förvaret i Ljungbyhed i nästan tre månader. Han vet inte hur många månader han ska tvingas sitta kvar där.
– Gränserna är stängda på grund av corona. Efter corona ska de kanske deportera mig. Jag vet inte, säger han.
När HD och Sydsvenskan pratar med Esmat Rezai på påskdagen har han hungerstrejkat i över en vecka. Från början hungerstrejkade tjugo personer på förvaret. Enligt Rezai var det då fortfarande flera personer som inte ville äta eller dricka i protest mot att de hålls instängda på förvaret.
– Jag mår dåligt. Jag har ont i magen och jag har ont i mitt hjärta, säger Esmat Rezai.
– Vi är inte kriminella. Men de kan inte deportera oss. Jag vill inte stanna här på förvaret! Jag har varit fyra och ett halvt år i Sverige och jag har inte bråkat med någon.
Hur tänker du att en hungerstrejk ska hjälpa?
– Jag vet faktiskt inte. Men vi kan inte leva här. Det är som ett fängelse, säger Esmat Rezai.
De andra som har deltagit i hungerstrejken väntar också på att bli utvisade till länder som Afghanistan, Irak och Marocko.
Sedan corona-krisen startade har det blivit mycket svårare för gränspolisen att genomföra avvisningar och utvisningar till utlandet. Men i vissa fall går det fortfarande:
– Kriminalvårdens transportenhet jobbar som illrar för att lyckas med det, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i region Syd.
– De facto går det att göra verkställigheter, och i det perspektivet finns anledning att fortsätta hålla människor i förvar. Hade antalet verkställigheter varit nere på noll hade man kunnat fundera på om det är rimligt, men vi ser att det går, säger Thommy Brännström.
Antalet avvisningar och utvisningar har sjunkit till ungefär hälften av det normala. Och de som tvingas lämna landet skickas främst till Danmark och Tyskland.
En effekt av corona-krisen är också att allt fler personer som blir omhändertagna av gränspolisen sätts under uppsikt istället för att låsas in på förvar. Uppsikt innebär att man inte blir inlåst, men har anmälningsplikt på en polisstation.
Esmat Rezai säger att han har bett om att släppas från förvaret och få anmälningsplikt hos polisen istället.
– Jag har en syster som bor ensam i Malmö. Nu när coronaviruset kommer behöver jag ta hand om henne. Men de vill inte släppa mig, säger Esmat Rezai.
Anna Nilsson, chef på Migrationsverkets förvar i Åstorp och Ljungbyhed, har en annan bild av hungerstrejken.
– Det var i förra veckan som några förvarstagna meddelade att de inte avsåg att äta. Dels var de oroliga över att få in smittan, dels hade de frågor om varför de är förvarstagna när det är så svårt att verkställa utvisnings och avvisningsbeslut, säger hon och fortsätter:
– Redan dagen efter åt flertalet maten och sedan glesades det ut så att det väl var två kvar. Sedan har personalen följt det och nu pågår det mig veterligen ingen hungerstrejk. Alla äter och dricker.
Är det rimligt att hålla folk inlåsta när utvisningarna är svåra att verkställa?
– Än så länge finns inga beslut som talar emot att ta i förvar. Sedan är det polisen som är den handläggande myndigheten i nästan alla ärenden. Det är polisen som bedömer om man kan verkställa eller inte. Jag har förtroende för att de gör korrekta bedömningar.
För att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer på förvaren i landet har Migrationsverket minskat antalet platser – från 519 i hela Sverige till ungefär 300.
Några bekräftade fall av corona har varken förekommit på förvaret i Åstorp eller Ljungbyhed, enligt Anna Nilsson.
– Men vi har tagit det säkra före det osäkra och hållit alla med symtom som hosta, snuva och feber isolerade. Den personal som jobbar med sjuka jobbar inte på någon annan avdelning. Så vi följer Folkhälsomyndigheten råd, säger hon.
Besök av privat karaktär eller från frivilligorganisationer har begränsats. Men offentliga biträden och handläggare kan, som det ser ut nu, besöka förvaren.
På onsdagen meddelade Esmat Rezai HD och Sydsvenskan att han avbrutit hungerstrejken.
Gå till toppen