Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jonas Kanje ny chefredaktör för Sydsvenskan

Jonas Kanje blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare på Sydsvenskan. Han tillträder den 11 maj och efterträder Pia Rehnquist som går till ett nytt uppdrag inom Bonnier News.

Jonas Kanje, ny chefredaktör för Sydsvenskan.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det här är ett oerhört viktigt uppdrag som jag tar mig an med tillförsikt och stor ödmjukhet. Jag växte upp med Sydsvenskan och tidningen har alltid varit en del av mitt liv. Jag har svårt att tänka mig en finare uppgift än att föra tidningens 172-åriga tradition vidare, säger han.
Jonas Kanje är 45 år gammal och sedan 2016 chefredaktör och ansvarig utgivare för Sydsvenskans systertidning Helsingborgs Dagblad.
Han är uppvuxen i Södra Sandby och började sin journalistiska karriär i mitten av 1990-talet på Barometern i Kalmar. Där arbetade han bland annat som reporter och sportchef innan han återvände till Skåne på riktigt 2006, då som redaktionschef för gratistidningen City.
Jonas Kanje kom till Sydsvenskan 2013 och arbetade som nyhetschef fram till 2016 då han utnämndes till chefredaktör för Helsingborgs Dagblad. Han ingår sedan dess i HD-Sydsvenskan företagsledning.
– Det finns en mycket stark efterfrågan på oberoende och kvalificerad journalistik. Tidningsbranschen är tuff, men de senaste åren har Sydsvenskan konsekvent ökat antalet betalande prenumeranter. Ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg och att det är i journalistiken vi har både våra rötter och vår framtid.
Jonas Kanje efterträder Pia Rehnquist, den chefredaktör som suttit längst på Sydsvenskan under 2000-talet. Hon lämnar för en nyinrättad tjänst inom Bonnier News.
– Det har varit ett privilegium att få leda den här redaktionen och vårt framgångsrika arbete med läsarintäkter. Jag är verkligen stolt över alla våra medarbetare och all vår fantastiska journalistik, säger hon.
Ny tillförordnad chefredaktör på Helsingborgs Dagblad blir Marcus Ekdahl, i dag redaktionschef för både HD och Sydsvenskan.
Fakta

Sydsvenskans chefredaktörer under 2000-talet

1999-2004: Hans Månson

2005-2008: Peter Melin

2008-2008: Jonas Gruvö (tillförordnad)

2008-2013: Daniel Sandström

2013-2014: Lars Dahmén

2014-2020: Pia Rehnquist

2020: Jonas Kanje

Gå till toppen