Annons

Annons

Coronapandemin

Coronakrisen kan kosta Region Skåne 1,5 miljarder

En rad statliga krispaket innebär att Region Skåne får 937 miljoner kronor extra för att kompensera effekterna av coronakrisen. Men vårdens kostnader stiger brant, samtidigt som skatteintäkter och biljettintäkter rasar.

Ingången för misstänkt smittade patienter vid akutens entré på Sus i Lund. Att bygga upp nya isoleringsrum och vårdplatser för covid-19-sjuka är kostsamt.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

– De här pengarna kommer inte att räcka. Min bedömning är det kommer att behövas 500-600 miljoner ytterligare för att fullt ut kompensera kostnaderna för pandemin, sade regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) i regionfullmäktige.

– Regeringen har lovat mer pengar, men vi har inte sett det och det är viktigt att vi ligger på för att det blir verklighet.

Den samlade kostnaden för Region Skåne skulle enligt Carl Johan Sonessons beräkning landa på minst 1,5 miljarder. Han tog som exempel att Skånetrafiken förlorar fem miljoner kronor per dag på minskat resande. Folktandvårdens prognos är att man mister 300 miljoner i år på att ha stängt, Malmö Opera och Dansteatern förlorar miljoner i uteblivna biljettintäkter.

När skåningar förlorar jobben blir regionens skatteintäkter mindre, bortfallet beräknas bli minst 500 miljoner kronor.

Annons

För sjukvården innebär coronapandemin stora extra kostnader för att inrätta nya iva-platser, anställa och snabbutbilda mer personal och köpa in skyddsutrustning.

Annons

– Det kommer att bli dyrt! Samtidigt måste vi göra allt vi kan för att hålla nere smittspridningen, underströk Carl Johan Sonesson.

Pengarna från de statliga paketen hamnar i en tilläggsbudget för 2020, som antogs på torsdagens regionfullmäktige. Den största delen, 907 miljoner, läggs under regionstyrelsen och regiondirektören att fördela ut.

Socialdemokraterna hade invändningar mot det och föreslog istället att 857 miljoner ur tilläggsbudgeten ska skickas direkt ut till sjukvården i Skåne och till hälso- och sjukvårdsnämnden, och att regionstyrelsen ska få disponera 50 miljoner.

– Det ligger ett sparkrav på sammanlagt 915 miljoner på den skånska sjukvården. Det var orimligt redan före covid-19 och det är ännu mer orimligt nu. Sparkravet måste bort! sade regionrådet Henrik Fritzon (S).

”De statliga pengar som redan avsatts kommer inte att räcka.” Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) tror att krisen kommer att kosta ytterligare 500 -600 miljoner.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Annons

Carl Johan Sonesson påpekade att de 937 miljonerna i tilläggsbudgeten är till just för att kompensera extra kostnader för coronapandemin. Han försvarade att regionstyrelsen får ansvaret att fördela pengarna.

– Vi har inte facit ännu. Och om pengarna fördelas till sjukvården så missar man ju tandvården, operan och kollektivtrafiken. Det är väl inte rimligt att de inte skulle kompenseras? svarade han.

Regionrådet Annette Linander (C), vars parti varit med i förhandlingar med regeringen om stödpaketen, påminde Henrik Fritzon hur finansminister Magdalena Andersson (S) resonerar.

– Vi använder inte alla pengar direkt, för vi vet inte hur vi landar. Nu agerar vi som Magdalena Andersson, sade hon.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy