Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: Kvinnan som banade vägen för Trump

”Mycket av hennes retorik känner vi igen från dagens debatt i Sverige, och det beror på att den svenska högern, inklusive extremhögern, hämtat inspiration från USA”, skriver Michael Tapper om ”Mrs America”. I HBO Nordics serie spelar Cate Blanchett den amerikanska antifeministen Phyllis Schlafly.

Cate Blanchett som den amerikanska antifeministen Phyllis Schlafly (1924–2016) i HBO Nordics ”Mrs America”.Bild: HBO Nordic
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Amerikanska antifeministen Phyllis Schlafly (1924–2016) var en högerpopulistisk galjonsfigur från 1970-talet till sin död. Hennes politiska bana inom Republikanerna började redan under efterkrigstiden, då hon genom debattartiklar och rapporter bildade opinion mot allt från kärnvapenavtal med Sovjetunionen till antidiskrimineringslagar för att stärka svarta amerikaners rättigheter. Men rikskändis blev hon första med sin framgångsrika kampanj för att hindra Equal Rights Amendment (ERA), ett förslag till konstitutionstillägg som skulle garantera jämställdhet mellan könen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen