Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hela Stadsparken stängs under siste april

Hela Stadsparken i Lund spärras av under siste april, hela dagen.
Det meddelade kommunstyrelsens ordförande och en smittskyddsläkare vid en presskonferens på fredagen.

Presskonferensen med Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne och Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, sändes direkt på kommunens Facebooksida.Bild: Emil Langvad
Syftet är att minska risken för spridning av coronaviruset. Spontanfesten i Stadsparken den siste april kan dra uppemot 30 000 personer, mestadels studenter från när och fjärran.
– Vi kommer att passa på att utföra underhållsarbete i parken under dagen, säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L).
Samtidigt meddelar Universitetet att man stänger Botaniska trädgården över siste april.
Philip Sandberg talade vid en presskonferens på fredagen och hade vid sin sida Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, som underströk hur viktigt det är att inte stora folksamlingar skapas.
Politisk majoritet finns för stängningsbeslutet.
– Vi har fört en dialog med de andra partierna. De rödgröna partierna är vidtalade, liksom Lundakvintettens partier, säger Philip Sandberg.
Frågan ska upp i kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag, i kommunstyrelsen på onsdag och i kommunfullmäktige på torsdag.
Hur ska avspärrningarna se ut?
– Det finns olika lösningar, det blir någon typ av inhägnad. Vi presenterar inte en färdig lösning idag, arbetet med det pågår, säger Philip Sandberg.
Kommer det att finnas vakter och poliser på plats?
– Jag kan inte svara exakt på det här och nu, vi har som sagt det arbetet framför oss.
Vad händer med dem som kanske ändå tar sig in i parken?
– Att lagar och regler efterföljs är i grund och botten en polisiär fråga, men vi har en nära dialog med polisen och två veckor på oss för att utarbeta detta.
På frågan om ifall kommunledningen lutar sig mot någon speciell lagparagraf när man stänger parken svarade Philip Sandberg:
– Nej. Detta är kommunens park och här kommer att göras en del underhållsarbete denna dag. Från kommunens sida vill vi göra vad vi kan för att förhindra smittspridning. Att göra för lite i det här sammanhanget kan visa sig ödesdigert, i så fall är det bättre att göra för mycket. Och regeringen har ju också förbjudit folksamlingar på mer än 50 personer.
Presskonferensen sändes direkt på kommunens Facebooksida och Philip Sandberg riktade sig bland annat speciellt till gymnasieelever och universitetsstudenter:
– Ni har under de senaste veckorna bedrivit studier på distans. Men mödan och uppoffringarna skulle kunna bli helt förgäves om det blir folksamlingar på valborg och smittan sprids.
Även Botan kommer alltså att hållas stängd. Enligt Philip Sandberg planerar kommunen inte att stänga fler offentliga platser i Lund under sista april. Men inga officiella valborgsfiranden kommer att arrangeras.
Gå till toppen