Annons

Annons

Annons

Fotografen i fokus

Konsten att vara på rätt plats – i grevens tid

Att fånga en scen i motljus – det kräver sin fotograf. Emil Langvad fick vara med när greve sommar och greve vinter drabbar samman inför valborgsfirandet.

Text

Emma Schiöll och Josefine Andersson tränar inför valborgsfirandet. Det traditionsenliga firandet i Landskrona är inställt på grund av corona. Istället filmar man duellen mellan Greve Vinter och Greve sommar.

Bild: Emil Langvad

Annons

Det känns som en filmscen – vad är det som händer här?

– Det är precis vad det är. Vanligtvis så firas våren i Landskrona in med en strid mellan Greve Vinter och Greve Sommar på stranden. Det brukar locka massor med besökare. I år går det såklart inte att genomföra som vanligt, så staden har valt att filma det hela i förväg för att sedan sända ut klippet i sina kanaler på valborgskvällen.

Annons

Annons

Det är mycket som händer i den här bilden, du måste ha tagit många vid samma tillfälle. Vad fick dig att fastna för just denna?

– Regissören, David Elg, bad ryttarna att köra falla-av-hästen-momentet ett par gånger, så jag hade några chanser på mig. Jag gillar hur motljuset får det att se ut som att det glöder i sanden som yr. Den här var min favorit direkt.

Bilden är tagen i motljus – vad måste man som fotograf tänka på då?

– Även den allra nyaste och dyraste kameran är ganska dålig på att uppfatta nyanser mellan det mest ljusa och mörkaste i en bild, åtminstone jämfört med våra ögon. Har du starkt solljus rakt in i kameran kommer det mest ljusa bli väldigt ljust och det mörkaste behöver inte vara särskilt mörkt för att upplevas som svart. Det som du fotograferar kommer sannolikt att bli en siluett. Försök att hitta en plats att ta bilden ifrån där det du fotograferar hamnar framför något ljust, så att siluetten sticker ut. Jag hade hela Öresund som fond, det funkade fint.

Fakta

Teknisk fakta

Kamera: Nikon D4s

Optik: Nikkor 24-70

Bländare: 2,8

Tid: 1/4000

Iso: 100

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan