Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FCR-basen: Allsvenskan måste starta senast i slutet av juni

Svenska Cupen för damer är inställd – då läggs fullt fokus på när allsvenskan måste dra igång om man ska kunna spela en dubbelserie.
– Elitfotboll Dam har en arbetsgrupp där vi är tre föreningar som sitter med. Vi har möte på måndag och jag tror då att vi i första hand kommer att titta på sista startdatum, säger FC Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson.

FC Rosengård började mot Dösjöbro i höstas i den cup som nu aldrig kommer att bli färdigspelad.Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
FC Rosengård har varit tydligt ett tag med att man ville att cupen skulle ställas in och fick med sig allt fler lag fram till fredagens beslut från SvFF.
– Med värdegrund och sunt förnuft tycker jag att det här beslutet kunde tagits tidigare. Så hade det inte behövt stökas med att planera träningsturneringar på olika håll. Det har inte varit okej i det läge Sverige varit och är i, säger Håkan Wifvesson. För givetvis är hälsan nummer ett nu tillsammans med sjukvården.
EFD:s och SvFF:s plan har varit att allsvenskan på damsidan skulle kunna gå igång i månadsskiftet maj-juni.
– I mitten av maj ska fotbollen ha en ny diskussion med Folkhälsomyndigheten och coronavirusets utveckling då. Om vi inte kan spela träningsmatcher före mitten av maj, har jag svårt att se hur det skulle vara möjligt att gå igång med seriespel två veckor senare, säger Håkan Wifvesson.
Så hur ser ni i FC Rosengård på senaste startdatum?
– Om vi ska mötas två gånger så menar vi att det är senast i slutet av juni, helst i mitten. Utmaningen är höstprogrammet. Från augusti ligger tolv omgångar, plus Champions League för oss och Göteborg och EM-kval. Vi menar att det måste vara ett litet break inför den perioden, säger Håkan Wifvesson.
Alternativet om starten dröjer än längre är förmodligen en enkelserie.
– Det alternativet har vi inte lyft i gruppen än, säger Håkan Wifvesson.
Rosengård har permitterat sina spelare med 60 procent. När det nu är klart att det inte blir cupspel, hur gör ni då nu när det blir en omstart på försäsongen igen?
– Vi sätter oss på söndag med sportgruppen hur vi ska fördela de 40 procenten. Men det kommer att fördelas en del ledighet från träning, säger Håkan Wifvesson.
Gå till toppen