Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Följ inte Filifjonkan. Katastrofen är inte över.

Mumintrollen kan både njuta och hantera katastrofer.Bild: Kirsty Wigglesworth
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Muminmamman är den jag helst ville vara. För den välfyllda väskan och för det vänliga lugnet: ta saker som de kommer, under tiden kan saft och bullar passa fint.
Inte sällan blir det ändå Filifjonkan, som ständigt oroar sig för katastrofen. Tove Janssons mumintroll dök ju upp år 1945, i en värld som kriget hade vänt ut och in på, i en tid då det hemska visade sig bli just så hemskt en filifjonka fruktar.
Men när katastrofen kommit slappnar hon av: allting har ju redan gått på tok. I det liknar hon många svenskar som nu börjar bete sig som vanligt. När vi måste hålla fast vid restriktionerna, trots solskenet och trots att det hemska i stunden kanske ter sig lite mindre hemskt än vi först trodde.
Att pandemin sammanfaller med mumintrollens 75-årsjubileum är en trösterik slump. Lyssna på coola Toot-icki, inspirerad av Tove Janssons livskamrat Tuulikki Pietilä:
"Allting är mycket osäkert, och det är just det som gör mig lugn."
Tvärsäkerhet fungerar illa i en osäker tid, det gäller att laga efter läge, anpassa sig. Så ökar också förtroendet för Folkhälsomyndigheten och regeringen, enligt Demoskop; och därmed försöken att tajma åtgärder rätt.
Medan 50 procent i mars uttryckte förtroende för FHM så är siffran idag 71 procent. Intressant med tanke på den högljudda kritiken i vissa kretsar. Mitt i detta står statsepidemiolog Anders Tegnell – en av ett team, men en frontfigur som kritiseras, på gränsen till klappjakt. Samtidigt som tilliten alltså växer.
Vem är han i Mumindalen? Han har i alla fall drag av hemul, fascinerad av fakta, inte särskilt angelägen om att bli omtyckt.
Att som en filifjonka sluta oroa sig just nu är aningslöst. Att tro att beslutsfattarna själva fixar krisen är ansvarslöst. Alla måste fortfarande göra sitt yttersta; kriser hanteras bäst tillsammans. Som i Mumindalen.
Gå till toppen