Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brand i Lund – 175 likkistor skadade

Det brann vid gymnasieskolan Consensum i natt. Polisen har rubricerat händelsen som misstänkt mordbrand. Ett källarförråd som tillhör ett begravningsföretag hann få stora brandskador.
– Mellan 175 och 200 kistor har förstörts. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Peter Johansson, kontorschef på Fonus i Malmö och Lund.

Bild: Patrick Persson
Larmet kom klockan 00.29, då någon hade sett rök vid skolan. Ungefär tio minuter senare var personal från räddningstjänsten på plats.
Branden startade i ett soprum och spred sig vidare i väggarna på skolan. Gymnasieskolan har haft en del rökutveckling invändigt. Också en förrådslokal i källaren som tillhör begravningsföretaget Fonus har eldhärjats. Brandkåren bar under natten ut brandskadade likkistor från förrådslokalen.
Minst 175 begravningskistor förstördes i branden.Bild: Bengt Arvidson
– Detta är vårt lager av kistor för sydvästra Skåne. Vi har egen fabrik i Falköping som redan idag ska leverera nya kistor, säger Peter Johansson, kontorschef på Fonus i Malmö och Lund.
Samtliga kistor i källarförrådet förstördes vid branden.
– Kistorna är helt förstörda av brand eller av rök och sot, säger Peter Johansson.
Fonus i Malmö och Lund-området använder runt 150 kistor i månaden och nya ska levereras direkt.
– Jag jagar ny lokal och det går en bil från Fonus fabrik i Falköping direkt i morgon om jag hittar en lokal, säger Peter Johansson.
Värdet på den förstörda kistorna är än så länge oklart, men i källaren fanns kistor i prisklasser från 4 000 kronor till 30 000 kronor.
Händelsen är rubricerad som misstänkt mordbrand.
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen