Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronaviruset tvingar klassisk Malmökrog i konkurs

En av Malmös allra mest ikoniska restauranger går nu i konkurs. På tisdagen stängde Savoy Grill efter att coronaviruset gjort att ekonomin brakat ihop.
– Förutsättningarna för att driva restaurang är tillintetgjorda, säger ägaren Niklas Billsten.

Savoy Grill på Norra Vallgatan 62 tvingades stänga på tisdagen.Bild: Emma Larsson
Det är klassisk krogmark i Malmö som nu tvingas stänga. 1902 fick Savoy sitt namn och sedan dess har både Fritiof Nilsson Piraten och Sten Broman haft stambord i lokalen på Norra Vallgatan. I Sjöwall & Wahlöös kriminalroman ”Polis, polis, potatismos” ägde ett klassiskt deckarmord rum i lokalen och bland restaurangens alla verkliga gäster genom åren finns Vladimir Lenin, Brigitte Bardot, Henry Kissinger och Judy Garland.
2014 tog krögarduon Niklas Billsten och Joakim Nilsson från fiskrestaurangen Johan P över verksamheten och döpte om restaurangen från dåvarande Café fil du Rasoir till Savoy Grill. Under fem år har de drivit restaurangen och 2020 började hur bra som helst.
– Det kändes som ett rekordår och vi har varit lönsamma innan dess också. Men sen var det någon som drog ur proppen den 13 mars. Efter det har vi tappat 90 procent av försäljningen, berättar Niklas Billsten.
Savoy Grill ligger i anslutning till hotellet Savoy som ingår i Elite Hotel-kedjan. Och när coronaviruset slog till med full kraft i Sverige satte det stopp för resor, turister och affärsmiddagar.
– Hotellet har det kanske ännu svårare än vad vi har för de har ju inga gäster alls. Och vi är beroende av deras gäster, säger Niklas Billsten.
På måndagen valde de att försätta företaget Malmö Brasserier som driver Savoy Grill i konkurs. Konkursförvaltaren ser ingen möjlighet att driva verksamheten vidare under nuvarande förutsättningar, utan har beslutat att stänga restaurangen. På tisdagsmorgonen informerades all personal.
– Vi har tolv fast anställda och lika många timanställda. Alla berörs, säger Niklas Billsten.
Hur har tankarna gått kring konkursen?
– Vi har blickat framåt och vi inser att det kommer att ta tid innan allt kommer igång. Skulderna blir bara större, så det handlar om att försöka göra det bästa av situationen nu, säger Niklas Billsten.
Savoy Grill på hörnet av Norra Vallgatan och Hamngatan.Bild: Emma Larsson
Sedan 2002 har Niklas Billsten och kollegan Joakim Nilsson drivit fiskrestaurangen Johan P som numera ligger på Hjulhamnsgatan. Förhoppningen är att de ska klara driva vidare den verksamheten nu.
– Ja, men vi behöver gäster som kommer. Det är någon form av dubbelmoral just nu. Myndigheterna säger att vi ska ha öppet, men de vill inte att vi ska ha några gäster. Jag skulle vilja se att Folkhälsomyndigheten eller politiker nu gick ut och sade att det inte är farligt att gå ut och äta så länge det är på en restaurang som respekterar alla sociala distanserings-regler, säger Niklas Billsten.
Gå till toppen