Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marisol M/Fredrik Ekelund: Slöjdebatten är inte någon enkel brottning mellan onda och goda krafter

Var ska vi dra gränsen för religiösa uttryck i samhället? Det frågar sig Marisol M/Fredrik Ekelund apropå debatten kring händelserna i Skurup.

Demonstration i Skurup i januari med anledning av slöjförbudet i skolan.Bild: Johan Nilsson/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
I sin krönika den 19 april beskriver Ida Ölmedal slöjdebatten i Skurup (länk nedan) som en enkel brottning mellan onda och goda krafter. Frågan är dock mer komplex än så. Många anser att slöjan är ett patriarkaliskt verktyg för att slå vakt om mannens och familjens/släktens makt över kvinnors sexualitet och att den därför har en förtryckande funktion. Den går också att se som en förolämpning mot män, i det att den sexualiserar kvinnans hår och indirekt låter förstå att män inte kan motstå anblicken av kvinnor med lössläppt hår. Män är djur, kort och gott. Att slöjan provocerar i ett land där jämställdhet går att se som statsbärande ideologi är inte svårt att förstå.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen