Annons

Annons

Annons

Näringsliv

Sydsvenskan vann branschpris för årets idé

Sydsvenskan är en av vinnarna i Årets dagstidning.

Tidningen har utvecklat verktyget Calpal som ger redaktionen stöd i hur många artiklar som ska publiceras på sydsvenskan.se och vid vilken tid.

– Nätet är glupande oändligt men läsarnas intresse är begränsat, det har årets vinnare tagit fast på och har utvecklat ett unikt redaktionellt verktyg som kan säga stopp, motiverade Jan Fager tillförordnad VD för TU när priserna delades ut på onsdagen.

Annons

– Målet har varit att utveckla journalistiken och det här priset är en väldigt fin bekräftelse på att vi gör mycket rätt i det arbetet, säger Mattias Pehrsson, redaktionell utvecklingschef på HD och Sydsvenskan.

Marcus Ekdahl och Mattias Pehrsson.

Bild: Lars Brundin

Annons

För läsarna innebär detta bland annat ett jämnare flöde av artiklar och en större dynamik mellan dem. Dessutom har Calpal varit ett central stöd i tidningens jämställdhetsarbete. Under förra året lyckades merparten av redaktionens avdelningar nå en jämställd bevakning.

– Det känns både hedrande och roligt att vinna ett pris av denna kaliber. Det är många medarbetare, både på redaktionen och i andra delar av företaget, som har varit inblandade i att Calpal blivit det viktiga redaktionella verktyg det är idag. Ett bra exempel där teknisk utveckling stöttar och utvecklar journalistiken, säger Marcus Ekdahl, redaktionschef på HD och Sydsvenskan.

– Idén bakom är enkel: när tar den digitala tidningen slut och hur fyller vi den bäst? Calpal är ett ramverk för digital journalistik som saknats i branschen och det har gett oss möjligheter att bättre använda våra resurser, säger Mattias Pehrsson.

Calpal har utvecklats av HD och Sydsvenskans utvecklingsavdelning i Malmö och Helsingborg tillsammans med redaktionen och analysavdelningen.

Årets dagstidning är svensk dagspress årliga branschgala där priser inom i sju olika klasser delas ut. Varje klass har tre nomineringar och Sydsvenskan vann i konkurrens med Malmöföretaget United Robots, som utvecklar robotjournalistik, och Dagens Nyheters idé DN-tåget.

Annons

Vinnare av helhetspriset "Årets Dagstidning" blev Dagens Nyheter och Borås Tidning blev årets redaktion.

Det redaktionella verktyget Calpal på HD-Sydsvenskan vann pris för årets idé

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan