Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tystnad från Burlövs kommun efter uppgifter om corona-dödsfall

Flera gånger har flaggan utanför Harakärrsgårdens äldreboende vajat på halv stång den senaste tiden. Men varken chefer eller politiker vill bekräfta uppgifterna om att fyra boende dött i covid-19. Nu höjs röster som är kritiska till den knapphändiga informationen.

Arkivbild. Burlövs kommun vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna om att flera boende på Harakärrsgården dött i covid-19.Bild: Torbjörn Carlson
Under tisdagen kom uppgifter om att fyra personer som bott på äldreboendet Harakärrsgården avlidit i covid-19 – uppgifter som två anställda har bekräftat för Sydsvenskan.
Men chefen på Harakärrsgården Eva Wörlén vill inte säga mer än att flaggan utanför byggnaden med ett 60-tal lägenheter har halats på halv stång flera gånger den senaste tiden. Om de har dött i sjukdomen vill hon varken bekräfta eller dementera. Istället hänvisar hon till kommundirektör Lars-Åke Ståhl som inte heller vill svara.
– Nej, jag kan inte bekräfta några detaljer rörande dödsfall på det specifika boendet.
Lars-Åke Ståhl berättar att kommunen sedan flera veckor har arbetat förberedande för att förhindra spridningen på äldreboenden.
– Vi arbetar ganska lika på alla våra boenden. Bland annat genom att ge stöd till våra medarbetare så att hygienregler är kända och aktuella. När smitta konstaterats har vi vidtagit åtgärder på boendet, exempelvis med skyddsutrustning.
Enligt Lars-Åke Ståhl finns ingen akut brist på skyddsutrustning, men en brist kan komma att uppstå i takt med att smittspridningen eventuellt skulle öka.
– Jag bedömer inte att vi har brister i ett akut skeende, utan det är i det långsiktiga uthållighetsperspektivet som problemen kan finnas.
Har alla anställda det de behöver för tillfället?
– För den spridning som vi uppfattar och som finns i husen i dag – ja, säger kommundirektör Lars-Åke Ståhl.
En anställd som Sydsvenskan har pratat med säger att hon inte alls känner igen sig i den beskrivningen.
– Vi har väldigt få visir, vi har handskar från Dollarstore och vi har haft munskydd som inte varit godkända.
Hon är också kritisk till bristen på information.
– Det känns som att man har velat tysta ner detta så mycket som möjligt.
Kommunals huvudskyddsombud Phillip Corter säger att facket gjort bedömningen att det nu finns tillräckligt med skyddsutrustning inom äldreomsorgen. Men också han menar att det har gått ut för lite information om smittspridningen, både internt och externt.
– Vi behöver informationen direkt för att kunna agera snabbt. Där har det varit bristfälligt.
Lars-Åke Ståhl igen:
– Vårt ställningstagande är ett uppriktigt försök att vara respektfulla mot våra boende, brukare och deras anhöriga och att följa patientsäkerhetslagen. Vi har inte så många boenden att vi kan lyfta enskilda människor som exempel utan att det riskerar skapa spekulationer om vem eller vilka som drabbats.
Sydsvenskan har under onsdagen även sökt kommunstyrelsens ordförande Lars Johnson (M) och socialnämndens ordförande Sara Vestering (M). Ingen av dem har återkommit.
Gå till toppen