Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi kan ha lagliga väggar inne hos graffitivänner

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Åter skriver Sydsvenskan om klotter och graffiti. Först söndagen den 29 mars under rubriken, ”Lund – en viktig stad i graffiti-Sverige”, där graffitiforskaren Erik Hannerz kommer till tals. På tal om graffitiforskare, undrar när Lund får sin första professor i ämnet?
Fredagen den 3 april följs den första artikeln upp med en intervju med ordförande i servicenämnden, Inger Tolsved Rosenkvist (L), under rubriken, ”Lund sanerar klotter för en halv miljon kronor om året”.
Visst skulle man vilja lägga dessa pengar på andra saker som skapar kreativa aktiviteter för ungdomar men jag menar att nolltoleransen har tjänat Lund väl. Att låta klotter sitta kvar skapar ännu mer klotter. Det har Lund lärt den hårda vägen för flera år sedan. En plats full av klotter upplevs också av många människor som en otrygg plats.
Tidigare bedömdes klotter och graffiti som åverkan men sedan 2017 betraktas det som skadegörelse och kan ge fängelse. En bra och klok åtgärd.
Sedan till den ständiga frågan om att ”lagliga väggar” skulle vara ett sätt att förhindra denna typ av brottslighet? Varför kommer inte samma resonemang upp när det gäller att bekämpa andra skadegörelsebrott? Ingen föreslår att man skulle tillåta fönsterkrossning på vissa hus som en metod för att minska att fönster krossas på våra skolbyggnader? Eller att ställa ut skrotbilar på vissa platser vilka man skulle få sätta eld på som ett sätt att komma åt problemet med bilbränder?
Jag tror inte brottsligheten ska bekämpas på detta sätt även om jag tycker att man ibland ska tänka utanför boxen. Kanske kan vi skapa ”lagliga väggar” inomhus hos dem som tycker att klotter och graffiti är konst? Ni hjälper konstnärer i dessa svåra tider, och vem vet, kanske får man rotavdrag?
Jörgen Nilsson Tidigare närpolischef i Lund
Gå till toppen