Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: En ny värld kräver nya ledare.

Jacinda Ardern kommunicerar till tröst och nytta. Jair Bolsonaro hostar föraktfullt. Så skiljer viruset agnarna från vetet.

Jacinda Ardern är en ny typ av ledare.Bild: Mark Mitchell
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Brasilien för en dubbel kamp: mot coronaviruset och mot auktoritärismen, den ena lika tuff och viktig som den andra. Presidenten gör sitt bästa för att förstöra båda två. Rent parodiskt blev det förra helgen när Jair Bolsonaro deltog i en demonstration där högerradikala flaggviftare krävde ett slut på social distansering och ett återinförande av dekret som militären styrde med i slutet av 1960-talet.
Häpnadsväckande, sagt som dagens underdrift.
Covid-19 viftar Bolsonaro bort som mediehysteri – han verkar se viruset som en skymf. Föga förvånande är detta samme man som förnekar klimatkrisen och vill dra motorväg genom Amazonas för att kunna exploatera regnskogen ytterligare.
Om det bara vore Bolsonaro som struntade i klimatkrisen, demokratin och smittspridningen kunde världen väl klara det. Men Brasiliens president är bara en i raden av uppblåsta alfahannar. Här finns Xi Jinping, Vladimir Putin, Viktor Orbán, Recep Tayyip Erdogan som för en månad sedan förklarade att Turkiet skulle klara av smittan på 2-3 veckor, Narendra Modi, Rodrigo Duterte …
Och i USA fortsätter Donald Trump att skylla ifrån sig. "Den värsta politiska ledaren jag mött i hela mitt professionella liv", säger ekonomen Jeffrey Sachs som jobbat i politikens topp i fyra decennier till The New Yorker:
"Jag har aldrig sett något som liknar narcissismen hos denne man."
Pandemin kan visa sig vara det största testet på politiskt ledarskap som världen någonsin sett. Alla ledare möter samma hot, svarar på sitt sätt – och kommer att bedömas utifrån resultaten.
Det finns ett före och ett efter. Det varnas redan för svältkatastrofer, utöver de många döda, massarbetslöshet med påföljande social oro och en ekonomi i fritt fall.
Klart är bara att det kommer att finnas nya utmaningar. Med nya krav på ledarskap. Och förhoppningsvis nya ledare som tar sig an mänsklighetens stora utmaningar: social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
Om det är något detta virus kan lära oss så är det att det inte finns någon planet B. Vi kan inte bara dra vidare till en annan plats om den här blir obeboelig.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern sticker ut med sitt nya kommunikativa ledarskap. Under coronakrisen har hon talat direkt till invånarna via Facebook, ibland i myströja från sovrummet, för att ”kolla hur alla mår”. En digital kram till oroliga landsmän – och en uppmaning att hålla isoleringen, att stanna i sin "bubbla" av närmaste människor. Och att vara snälla med varandra.
Det fungerar förvånansvärt bra. Detta ledarskap, med fokus på empati, gör landet framgångsrikt mot viruset, noterar tidskriften The Atlantic. Nya Zeeland stängde snabbt gränserna och införde karantän också för återvändande nyzeeländare.
Målet är långt mer ambitiöst än att kontrollera smittspridningen: att eliminera viruset helt och hållet.
Medan en rad män med makt hanterat corona som en personlig förolämpning, noteras i affärstidningen Forbes att påfallande många kvinnliga politiska ledare runtom i världen lyckats väl med att begränsa spridningen av viruset.
Hittills, måste tilläggas. Det mesta av kampen återstår.
Vad har de länder som svarat bäst på viruset gemensamt?, frågar sig jämställdhetskonsulten Avivah Wittenberg-Cox i Forbes. Och svarar: kvinnor som ledare. Hon hittar exempel på det hon kallar gott ledarskap i krisen – och förhållandevis få döda – från Taiwan till Tyskland, från Nya Zeeland till Danmark, Norge och Finland och slår fast att "denna pandemi visar att kvinnor har vad som behövs".
Hon listar egenskaper och ageranden som hon menar är viktiga – och ledare som levererat på detta. Taiwans president Tsai Ing-wen, som vid första tecknet på smittan införde 124 åtgärder: flygtrafiken från Kina begränsades, ett epidemicenter inrättades och tillverkningen av skyddsutrustning trappades upp. Norges statsminister Erna Solberg som tidigt höll en presskonferens direkt till landets barn. Finlands Sanna Marin som når ut brett via sociala medier.
Avivah Wittenberg-Cox menar att "den empati och omsorg som alla dessa kvinnliga ledare har visat verkar komma som från ett alternativt universum".
En annan stil än hos alfahannar med mer självförtroende än kompetens, helt klart, men det hänger inte på y-kromosomen. Kanadas premiärminister Justin Trudeau kommunicerar också personligt och uppmanar alla att "gå hem och stanna hemma".
För övrigt visar flera mätningar att också statsminister Stefan Löfvens (S) resonerande stil och tillit till experter väcker förtroende.
En ny generation ledare har stigit fram under krisen, men frågan är hur det går sedan. Den amerikanska statsvetaren Van Jackson påpekar i The Atlantic att krishantering är något annat än det strategiska beslutsfattande som behövs i en framtid med ekonomisk depression, ett Kina som flyttar fram positionerna, diktatorer som utnyttjar krisen för att få mer makt och försvagade multilaterala institutioner som FN:
"Att ta sig genom krisen är bara ett steg mot en lång process mot en skön ny värld."
Men sant är också att en ny hållbarare värld behöver nya ledare. Vart uppblåsta egoister tar det hela ser vi redan.
Gå till toppen