Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Malmö stads coronastrateg: ”Vi ska försöka hålla sju falaflar mellan varandra”

Stadens ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl riktar en skarp uppmaning till alla som rör sig i Malmö att som individer ta ansvar för att minska coronaspridningen.

Text

Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg Stadskontoret, Gisela Öst, förvaltningsdirektör hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen, och Arvid Nordland, enhetschef miljöförvaltningen medverkade vid Malmö stads pressträff i Stadshuset på fredagen.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

På fredagsförmiddagen höll Malmö stad en pressträff för att ge stadens aktuella bild av corona och covid-19.

Ledningsstrategen Per-Erik Ebbeståhl riktade en allvarlig uppmaning till alla som rör sig i Malmö att verkligen följa Folkhälsomyndighetens påbud om att hålla distans.

– Vi ska försöka hålla sju falaflar mellan varandra, sa Ebbeståhl.

Falafel-liknelsen har han lånat av regiondirektören Alf Jönsson som vid en pressträff liknade två meter vid sju falafelrullar eller fem skånska spettekakor.

Per-Erik Ebbeståhls budskap var att det är tid för Malmö att höja beredskapen.

– Vi närmar oss en situation där vi har en ökad smittspridning i Malmö, och Malmö har en lite snabbare spridning än övriga Skåne. Det gäller verkligen att vi alla tillsammans håller i och håller ut, sa han.

Annons

Vid pressträffen berättade hälsovårdsförvaltningens chef Gisela Öst om kommunens nya covid-team för vård i hemmet. Och enhetschefen Arvid Nordland på miljöförvaltningen presenterade kommunens satsning på trängselinspektioner av Malmös uteserveringar för att säkerställa att myndigheternas föreskrifter för att minska coronaspridning följs.

Annons

Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på Stadskontoret.

Bild: Johan Nilsson/TT

Men Per-Erik Ebbeståhl betonade särskilt var och ens personliga ansvar.

– Ska vi kunna skydda våra riskgrupper, och kunna minska smittspridningen och se till att samhället fungerar, då måste vi ta ett individuellt ansvar.

Även Gisela Öst poängterade det individuella ansvarstagandet.

– Vi uppmanar våra medarbetare varje dag att stanna hemma om man är sjuk eller känner minsta lilla symptom, och att man är uppdaterad på de riktlinjer som finns för den basala vårdrutinen och har en dialog med sin chef.

Och miljöförvaltningens Arvid Nordland klargjorde att kafé- och restaurangägarna måste få hjälp av sina gäster med att stoppa trängseln, även om inspektionerna riktas mot verksamheterna.

Annons

– Som besökare på en restaurang eller ett kafé är det jätteviktigt att ta sitt ansvar och respektera de rekommendationer och riktlinjer som finns från Folkhälsomyndigheten och även det arbetssätt som varje verksamhet tar fram.

Per-Erik Ebbeståhl sa också att Malmöborna ska räkna med att få leva med anpassningarna till coronakrisen under en lång tid framåt även om regionens prognos pekar mot en topp i slutet av maj.

– Det här kommer att påverka samhället i stort under en mycket längre tid. Statsministern och regeringskansliet pratar om månader, i princip året ut, på något sätt med olika påverkan. Det är vad vi har att förhålla oss till även lokalt i Malmö.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan