Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt Malmöinitiativ: Gör det enklare att måla butikernas jalusier

Gör Malmö roligare genom att förenkla för butiksägare att anlita konstnärer att måla butiksjalusier. Ett nytt Malmöinitiativ vill se enklare regler som kan leda till mer intressant gatumiljö.

Säkerhetsgaller och butiksjalusier runt Möllan visar på en kreativitet, men de konstnärligt målade jalusierna är ännu i minoritet. Vanligast är jalusier som är taggade eller nedklottrade.Bild: Jonas Gillberg
En promenad längs Möllevångens gator på morgonkvisten visar på problemet. Butiksjalusierna som är nedrullade framför gatornas skyltfönster på natten är nästan undantagslöst målade. De allra flesta med graffititaggar, men ett litet fåtal är målade med en annan sorts konstnärlig ambition och idé. Men huruvida de är lagliga har helt att göra med om butiksägaren sökt bygglov för dem.
Konstnären Filip Rahim Hansson har synts flitigt i Malmös konstsammanhang det senaste året. Nyligen lämnade han in ett Malmöinitiativ med målet att förenkla för butiksägare i staden som vill göra en utsmyckning på sitt butiksjalusi.
– Jag ser dagligen klotter och massor med nedsmutsade fasader runtom i Malmö. Det läggs miljoner på att sanera och hålla efter våra gatukonstnärer. Även de flesta jalusier och säkerhetsgaller är målade eller nedkladdade. Men om någon hade velat måla om eller göra det lagligt hade processen blivit dyr och omständlig, säger Filip Rahim Hansson.
I sitt Malmöinitiativ skriver han att han vill att Malmö stad tar fram en blankett för överenskommelse mellan butiksägare och konstnär samt att Malmö stad undantar jalusier och säkerhetsgaller från rådande bestämmelser kring bygglov och utformar nya riktlinjer.
– Jag tycker att det är konstigt att inte samhället ser en möjlighet här. Det är ju mycket bättre om husen har fina målningar än klotter. Om det skulle bli enklare och lagligare hade man haft en helt annan syn på på dem som målar och man hade kunnat ta mer tid på sig med målningen och inte vara orolig för polisen, säger Filip Rahim Hansson.
Fyra andra butiksjalusier på Möllan med mer konstnärlig utformning.Bild: Jonas Gillberg
Eftersom ett butiksjalusi innebär en fasadförändring krävs det ett bygglov för att sätta upp ett sådant. Likaså krävs bygglov för att måla om det. Men Mats Niwhede, som är enhetschef på stadsarkitektavdelning på Malmö stad, menar att det inte är något som staden styr över.
– Vi ställer oss inte negativa till att man målar jalusier rent generellt. Men det är bygglovspliktigt och det kan vi inte ändra på i Malmö stad för det står i plan- och bygglagen, säger Mats Niwhede.
Men det går att förenkla processen. Häromåret beslutade Malmö stad att avgiftsbefria alla bygglov som gällde solcellspaneler för att snabba på den utvecklingen.
– Sen finns det ju ett samhällsintresse i att solceller byggs ut och det är väl svårare att hitta samma stora samhällsvärde i målade butiksjalusier, säger Mats Niwhede.
Har ni fått in några bygglovsansökningar om att måla butiksjalusier?
– Nej, inte vad jag känner till, säger Mats Niwhede och tillägger:
– Du behöver ju ett bygglov för att sätta upp ett jalusi och då skulle du ju i praktiken kunna se till att få det rätt utformat från början, så du inte behöver söka två bygglov.
Om ni upptäcker målade butiksjalusier utan bygglov, vad gör ni då?
– Ser vi en fasadändring utan tillstånd sätts ett tillsynsärende igång och vi tillfrågar först fastighetsägaren och sedan näringsidkaren. Om de kan begå rättelse genom att tvätta bort det målade så utgår inga sanktiongsavgifter. Annars riskerar man en byggsanktionsavgift, säger Mats Niwhede.
Filip Rahim Hansson.Bild: Privat
Filip Rahim Hansson har i skrivande stund precis över 100 underskrifter på sitt Malmöinitiativ och hoppas ändå att Malmö stad kan göra något för att förenkla för konstnärliga uttryck i gatumiljö.
– Gör man det skulle vi stöta på mycket fler intressanta saker i vår utemiljö. Det blir bättre stämning och samhällsklimat, säger Filip Rahim Hansson.
Gå till toppen