Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Ett guldår med en märklig känsla hela hösten

2016 var kanske Malmö FF:s märkligaste guldår någonsin. En rätt överlägsen serieseger, men med en märklig känsla av att något inte stod rätt till under hela hösten.
Tränaren Allan Kuhn blev en märklig parentes i historien och i dag visar Cmore fotboll guldmatchen mot Falkenberg klockan 15.00.
Selfiejubel med supportrar - Mattias Svanberg tillsammans med Magnus Wolff Eikrem och Alexander Jeremeijeff.Bild: CARL SANDIN
Redan när han presenterades kan vi väl säga att alla var förvånade. En assisterande tränare från Danmark, som spelat i Örgryte, och som haft väldigt ringa erfarenhet av huvudtränarskap trots att han närmade sig 50 år.
Han visade sig vara en väldigt god och glad fyr och resultaten rullade in.
Han var till och med nära att vinna Svenska Cupen. Finalen mot Häcken på stadion såg ut att vara klar när MFF ledde med 2–0, men så blev Oscar Lewicki utvisad och Kuhn gjorde det obegripliga draget att ta ut Markus Rosenberg. Det blev förlust.
Det bjöds på uppsluppna träningar, men samtidigt började det muttras att upplägget var för enkelt och att spelarna tog över mer och mer. Allan Kuhn började själv ge signaler under hösten att det var något som inte var helt i harmoni.
Markus Rosenberg var borta i omgångar på grund av skador och Anders Christiansen blev långtidsskadad – men MFF ångade på. Ingen av dem var med vid avgörandet.
När det var dags för den 28:e omgången kunde MFF säkra guldet. Det behövdes en seger borta mot Falkenberg. Från hemmapubliken var intresset klent, laget sladdade hjälplöst i slutet av tabellen och var nedflyttningklart. Malmöborna vallfärdade och fyllde den lilla arenan och skapade en magisk stämning.
Mattias Svanberg gör 2-0.Bild: PETTER ARVIDSON
17-årige Mattias Svanberg visade vägen med en fin assist till Jo Inge Berget och gjorde sedan 2–0 själv. Efter 20 minuter var det avgjort.
Det enda lilla hotet som återstod var Norrköping, som kom i underläge mot Elfsborg med 0–2 och reducerade först i slutet.
I övrigt var det egentligen ett enda långt MFF-party, där den enda orosfaktorn var om den lilla arenans konstruktion skulle räcka för att hålla supportrarna borta till slutsignalen. Det gick, delvis med hjälp av ett väldigt kort tillägg om jag minns rätt, kortare än vad som aviserats.
Bara några dagar efter att den sista matchen – guldfesten med pokal- och medaljutdelning – mot Hammarby hade spelats (3–0, Rosenbergcomback med två mål), kom beskedet som vi faktiskt alla väntat på. Allan Kuhn fick inte fortsätta i tränarrollen.
Samtliga MFF:s guldmatcher på 2000-talet finns att streama på Cmore.
Fakta

Guldmatchen 2016 28/10

Falkenbergs FF - MFF 0-3 (0-0)

Publik: 5120, Domare: Martin Strömbergsson Gävle.

0-1 (2) Jo Inge Berget (Mattias Svanberg), 0-2 (20) Mattias Svanberg (Andreas Vindheim), 0-3 (53) Alexander Jeremejeff.

1 Johan Wiland (77)-3 Anton Tinnerholm,31 Franz Brorsson, 21 Kári Árnason (K), 4 Behrang Safari - 26 Andreas Vindheim,5 Erdal Rakip, 8 Enock Kofi Adu, 32 Mattias Svanberg (72) -23 Jo Inge Berget, 11 Alexander Jeremejeff (68) - 29 Fredrik Andersson (77), 2 Pa Konate (72), 22 Tobias Sana (68), 33 Teddy Bergqvist, 35 Samuel Adrian, 36 Pavle Vagic, 37 Dennis Hadzikadunic

Gå till toppen