Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare om träningsresor: ”Svårare motivera att du ska på spa”

Forskarna åkte på tjejlopp och läste reseberättelser. De fann att kvinnors träningsresor är både ett andrum och legitimt skäl att lämna ansvaret för hem och barn. Men också ett sammanhang där tjejernas idrottande är norm.

Många kvinnor tycker om att träna tillsammans och åka på tjejlopp av flera skäl, dels för att få en paus från vardagen, men också för att få vara norm.Bild: Sanna Dolck Wall
Genom att följa med på en tjejloppsresa till New York City, springa Vårruset och skärskåda 600 kvinnors berättelser om varför de deltar har etnologerna Annie Woube och Karin S Lindelöf vid Uppsala universitet sett tydliga tecken på att den svenska jämställdheten inte är så bra som många vill tro. De anser att dagens tjejlopp och träningshelger för kvinnor kan liknas vid 1940-talets husmorssemester.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen