Annons

Annons

Annons

Nyheter

Stödlinje ska minska risk för övergrepp

När allt fler barn och unga sitter hemma framför datorn ökar deras utsatthet. Nu startar barnrättsorganisationen ECPAT en särskild linje för att ge unga hjälp och råd.

– Både vi och polisen har sett en ökad aktivitet i olika chatforum där det talas om att det just nu finns tillfälle att komma i kontakt med barn, säger Fredrika Fredmark, pressansvarig på ECPAT Sverige.

Fredrika Fredmark på ECPAT Sverige har märkt av en ökad aktivitet på olika chatforum för pedofiler. Via barnrättsorganisationens stödlinje kan den under 18 få hjälp och råd om hur de ska hantera sexuella kränkningar, hot och övergrepp.

Bild: Sofia Kallner

Annons

Coronapandemin har lett till att fler barn och unga är hemma och tillbringar mer tid framför datorn. Något som gör att riskerna för att de utsätts för sexuella övergrepp och exploatering ökar. Därför har barnrättsorganisationen ECPAT öppnat en särskild stödlinje, där barn och unga kan få hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp.

– Vi har länge känt behovet att hjälpa barn direkt med en sådan här stödlinje, men med anledning av corona blev det mer akut. Både vi och polisen har sett en ökad aktivitet i olika chatforum där det talas om att det just nu finns tillfälle att komma i kontakt med barn, säger Fredrika Fredmark, pressansvarig på ECPAT Sverige.

Annons

Annons

ECPAT Sverige är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn. Även på organisationens ECPAT Hotline, där människor kan tipsa om misstänkt sexuell exploatering av barn märks den ökade aktiviteten.

– På nätet finns mycket roligt, men också sådant här. Det är viktigt att vuxna pratar med barn om detta, inte för att skrämma utan för att berätta vad barnet ska göra om det händer.

– Om det händer är det viktigaste är att berätta det för någon, helst en vuxen, som man litar på. Många barn känner skam, men det är aldrig någonsin barnets fel om det händer något. Känner man att man inte har någon att prata med kan man ringa oss, säger Fredrika Fredmark.

Om barn är uttråkade eller ledsna och ensamma är risken högre att de utsätts för hot eller blir lurade, menar man på ECPAT Sverige. Många barn är också utsatta inom sina familjer och de blir mer utsatta när fritidsaktiviteter och skolor stängs.

Stödlinjen vänder sig till barn och unga under 18 år, som kan få hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp.

– Ingen fråga är för liten eller för stor. Det kan handla om allt från att man själv eller en kompis blivit utsatt för sexuella övergrepp till att man blivit hotad på nätet eller att en bild spridits mot ens vilja, säger Fredrika Fredmark.

Annons

Stödlinjens nummer är 020–112 100 och den är öppen för samtal måndag till fredag klockan 9-16. Samtalet är gratis, syns inte på telefonräkningen och man kan vara anonym.

Vuxna som vill ha tips och råd om hur man pratar med barn om kan gå till www.ecpat.se/pratamedbarn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan