Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Var låg "kolonin Kockums tomt"?

"Min farmor Ethel föddes 1900 och min pappa Harry 1922. Jag gissar att farsan är två år på den här bilden så den bör vara tagen runt 1924. Ser du var?"

Ethel och Harry Persson på den ännu inte bebyggda industrimarken som Kockums mekaniska verkstad lämnade efter sig.Bild: Privat
Det är en fascinerande bild och det tar en stund att lokalisera sig. Mats Persson som visar mig bilden vet svaret. Och ja, bilden är tagen på den tomt där Kockums mekaniska verkstad låg fram till 1913 då de flyttade verksamheten till hamnen.
Läs också För 100 år sedan var Davidshall ett industriområde
Fotografen står ungefär där Kockumsgatan löper idag. Bakom huvudmotivet, Ethel och Harry, ser vi gårdar och brandväggar på baksidan av de jugendhus som vetter mot Regementsgatan, kanalen och begravningsplatsen. Gattet mellan byggnaderna är alltså Verkstadsgatan.
I Barnamansboken angavs adressen till Ethel och Harry ”i kolonin Kockums tomt”. Men frågan är: fanns det verkligen ett koloniområde på denna tomt där bilden är tagen?
Här en flygbild över området som lämnades tomt efter Kockums flytt 1913. Bilden är tagen någon gång före 1928 då området började bebyggas. Man kan ana några enstaka skjul på området och på andra sidan Fersens väg, mellan gamla Hotell Fersen och Sockerbolagets komplex som uppfördes 1922 tycks det finnas ett koloniområde. Det var där järnvägen till Kockums hade löpt tidigare.
Ethel Ingeborg Persson hade inget lätt liv. Hon föddes i Malmö när det nya seklet ännu var mycket ungt. Hon var näst yngsta barnet av sju till arbetaren Lars Olof Persson och Elna, född Mårtensson, bosatta på en rad olika adresser i Södra Förstaden. Hennes yngre bror hette Harry Eugén.
Harry Eugén fick även Ethel Perssons son heta, när hon 22 år gammal födde sitt första barn utanför äktenskapet. Av kyrkoböckerna att döma bodde hon och Harry med familjen Persson de första två åren, närmare bestämt på Jöns Filsgatan 26. Ethel arbetar då som tidningsbud och hennes pappa försörjde familjen som kafferostare.
År 1924 avled Lars Olof varpå änkan Elna, fosterbarnet Bengt samt Ethel och Harry flyttade till en kolonistuga. Exakt var den låg framgår inte, men området benämns "efter hästhagen".
På en karta från 1936 kan man se att i stort sett hela området mellan Carl Gustafs väg, Kastellgatan och Helmfeltsgatan är ett enda stort koloniområden. Någonstans där bodde alltså Ethel och Harry, i två år fram till 1926.
Eftersom kolonin anges vara belägen på "kolonin Kockums tomt" rörde det sig möjligen om den mark där järnvägen tidigare hade gått till Kockums verkstäder, nära Fersens väg mellan Helmfeltsgatan och Erik Dahlbergsgatan?

Vad var det för musikhandel som låg vid Triangeln?

Faktum är att det fanns två musikhandlare, eller instrumenthandlare som var den korrekta benämningen vid denna tid.

Dels låg Hagström musik på Davidshallsgatan 27, i den lokal som numera hyser restaurang La Barca. Albin Hagström var en musikintresserad företagare som på 1920-talet importerade och sålde tyska och italienska dragspel, och som senare började med egen tillverkning – även av gitarrer. Verksamheten växte och som mest hade Hagström 48 egna butiker i de nordiska länderna. Sedermera blev det Lindströms musik.
Hagström musik var en butikskedja, men det var inte Italienska musikhandeln som låg på andra sidan av Triangeln, på Södra Förstadsgatan 53, där Domus senare skulle byggas och där Triangelns köpcenter ligger idag.
Klassisk musikhandel på Södra Förstadsgatan 53. Huset som låg mittemot den lokal som idag är pantbanken revs i samband med att Domus uppfördes under andra halvan av 1950-talet.
Det var Johanna Johansson som 1925 startade firman. Då låg den i en mindre lokal på Södra Förstadsgatan 63 men flyttade samma år till nummer 53. Musikhandlare Hugo Andersson övertog verksamheten 1933, specialiserade sig dragspel men erbjöd även ett stort sortiment av instrument och grammofonskivor.
När huset revs flyttade firman tvärs över gatan, sedan Södra Förstadsgatan 88 och därefter till en träbarack i hörnet av Carl Gustafs väg och Södra Förstadsgatan, innan man slog sig ner på till John Ericssons väg 76. De sista åren höll affären till i Fosie industriby.
Tack till Lars Almroth för frågan.

Vad föreställer gissebilden?

Testa dina kunskaper i Malmös historia. En bild – tre frågor.
Välkommen att skicka in nya frågor och kommentarer till forsvunnamalmo@sydsvenskan.se
Gå till toppen