Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska borgmästare kräver insläpp av turister

En rad danska borgmästare kräver ett datum för när Danmark kan öppna sina gränser för utländska turister rapporterar tidningen Politiken.

En turist från Tyskland fiskar utanför hamnen vid Ballen på Samsø i i Danmark. Arkivbild från juni 2018.Bild: Johan Nilsson/TT
Borgmästarna framhåller att turistindustrin drabbas hårt om tusentals utländska turister som har bokat stugor och hotell i Danmark i sommar inte kan resa in i landet. Samtidigt kan inte uthyrarna boka om till potentiella danska gäster om de inte vet hur det blir.
Borgmästaren i Hjørring, Arne Boelt (S) , föreslår dessutom en regeländring så att kontrakt på stughyra ska ses som ett giltigt skäl till inresa.
– Vi vill att man bestämmer ett datum och för Hjørrings vidkommande vill vi helst ha en öppning före första juli, säger han.
Arne Boelt understryker samtidigt att Tyskland och Norge – vars invånare ofta turistar i Danmark – har lägre smittograd i sina befolkningar än den danska.
– Men om det redan nu står klart att det är helt orealistiskt med en öppning, så kan vi lika gärna få det beskedet nu så att vi kan få hit några danskar, säger han.
Justitieminister Nick Hækkerup (S) säger att han har förståelse för problematiken med de bokade stugorna och hotellen, och att gästerna inte kan få besked om de kommer att tillåtas resa in i landet.
– Det kan mycket väl bli besvärligt att hyra stugor. Men vi måste vänta till den 10 maj innan vi kan bestämma nästa steg i denna gradvisa och försiktiga öppning.
Gå till toppen