Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare: Risk att löpningen blir som ett jobb

I vår iver att klocka, mäta och bli bättre riskerar löpningens känsla av frihet gå förlorad. Dessutom har långlöparna blivit en del av konsumtionssamhället, konstaterar Lundaforskaren Carys Egan-Wyer.

Carys Egan-Wyer har noterat att ultralöpning och långa triathlon har en särskild relation till arbetslivet: ”Det är inte många saker som man så lätt sätter på sitt cv. Det vore konstigt att ta upp att man tränar på gym åtta gånger i veckan eller gått ner trettio kilo. Kopplingen mellan att bygga muskler och vara en bra chef finns inte, men vi accepterar att en bra ultralöpare gör dig till en bra anställd.”Bild: Johan Persson
Hon är forskare på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Under flera år har hon intervjuat och läst långlöpares och triatleters träningsdagböcker. När hon summerar deras berättelser om sina drivkrafter ser hon att vissa beskrivningar återkommer: frihet, prestation och tävling.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen