Annons

Annons

Lund

Insändare
Avveckla inte möjligheten att tanka biogas

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

När Kraftringen planerat att plocka bort möjligheten att tanka biogas i Dalby så har protesterna blivit många. I skrivande stund har över 300 personer skrivit under det upprop som startats av engagerade Dalbybor. Centerpartiet värnar både om möjligheten att kunna verka och bo i hela kommunen och om att kunna ställa om bilismen till fossilfria drivmedel. Därför behöver vi hitta andra lösningar för att möjliggöra biogasen som drivmedel, även för de som bor utanför staden.

Sverige har som mål att ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. För att kunna uppnå detta mål krävs att vi satsar på alla alternativ som finns tillgängliga. Eldrift, biogas, vätgas och till och med etanol är alla pusselbitar som måste passa ihop för att kunna ersätta oljan.

Det finns stora utmaningar med att ersätta bensinbilar med elbilar. Dels krävs en enorm batteriproduktion och dels krävs en ökad elproduktion. Det behövs också laddinfrastruktur, både i hemmen och ute i samhället.

Annons

Biogasens stora fördel är att den använder befintlig förbränningsmotorteknik och att infrastrukturen är väldigt lik bensinens. Man kör in och tankar på en mack när det behövs och man blir inte stående för att vänta på uppladdning. Biogasen går också att använda till tyngre fordonstyper, som i dagsläget inte tillverkas med eldrift.

Annons

Ett minskande kundunderlag handlar inte bara om intresset för biogasen. Det handlar precis lika mycket om att passera eller hitta till platsen. En flyttning av tankstället till en plats närmre väg 11 hade ökat möjligheten för förbipasserande att hitta dit och passa på att tanka på vägen till eller från jobbet. För den som bor i Veberöd, Genarp eller Sjöbo blir det en omväg att behöva köra in i Dalby.

För Centerpartiet är det inte viktigt vem som driver biogastankställen. Om det visar sig att Kraftringen inte är intresserade av att utveckla möjligheten att tanka biogas i de östra kommundelarna, så vill vi se en dialog med andra tänkbara intressenter. Bara genom en dialog med näringslivet så kommer vi att kunna nå Lunds kommuns högt uppsatta miljömål.

Camilla Ländin (C) Kretsordförande, Centerpartiet Lund

Christian Ohlsson (C) Miljönämnden

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy