Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: Beck som en vital spjuver i sänghalmen

Den första ”Beck”-filmen, 1967 års ”Roseanna”, har i decennier varit så gott som omöjlig att se, främst på grund av oklara rättigheter. Nu släpps den på dvd.

Tor Isedal som kriminalassistent Gunnar Ahlberg, och Keve Hjelm som Martin Beck i ”Roseanna” (1967) – den första filmatiseringen av Sjöwall-Wahlöös kriminalromaner. Nu släpps filmen för första gången på dvd.Bild: Studio S Entertainment
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Innan åretruntpsykopaten kom på modet var sommarmordet kvällstidningarnas storsäljare. Varje sommar under 1960-talet blommade sexmordet, gödslat av fantasifulla spekulationer om mördarens motiv och tillvägagångssätt. Typexemplet är mordet på 22-åriga Maj Karlsson i Marstrand den 28 juni 1961 – inspirationen till Maj Sjöwall och Per Wahlöös debut 1965 som författarduo med ”Roseanna”.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen