Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boris Johnson lovar ekonomisk coronaplan

Nu är han tillbaka på allvar i hetluften, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Han säger att landet är förbi toppen i smittspridningen och att en genomgripande plan ska tas fram till nästa vecka om hur landet ska öppnas ekonomiskt igen.

En bild släppt av premiärministerns kansli på Boris Johnson när han ledde ett regeringssammanträde via videolänk på torsdagen.Bild: Andrew Parsons/Premiärministerns kansli/AP/TT
– Vi har passerat kulmen och är på väg nedåt, och vi har så många anledningar att vara hoppfulla på lång sikt, säger Johnson vid en presskonferens – den första för honom sedan han insjuknade i covid-19.
Johnson mötte pressen dagen efter att hans fästmö fött parets son. Men premiärministern skjuter upp sin föräldraledighet och ledde under torsdagen också ett regeringssammanträde via videolänk.
Det gjorde han dagen efter att de officiella dödstalen i landet i coronapandemin kraftigt skrivits upp och visat att Storbritannien är det land i Europa som har näst flest döda efter Italien.
Ny statistik, där förutom på sjukhusen också dödsfall i äldrevården och bostäder började räknas in, visade en uppgång med 4 419 döda till totalt 26 097 personer.
Det har ytterligare aktualiserat frågorna om vad regeringen kan göra mer, och om att lätta på restriktionerna i landet.
På torsdagen hade antalet dödsfall ökat med 674, till 26 771. Enligt Johnson är alltså britterna nu förbi kulmen av utbrottet – men han varnade också för att slappna av och lätta på restriktionerna.
– Det är nödvändigt att vi inte tappar kontrollen.
Med ökande arbetslöshet och blytunga ekonomiska följder höjs fler och fler röster om att gradvis öppna landet igen. Johnson svarar med att regeringen under nästa vecka ska presentera en ”meny av valmöjligheter” för agerandet vid en öppning men höll fast vid att inte ge något datum för när det kan inledas.
Johnson hyllade återigen det nationella sjukvårdssystemet NHS, som han tidigare sagt tveklöst räddade hans liv när han behandlades för covid19, men också att restriktionerna i sin tur räddat NHS.
– Det är tack vare den enorma kollektiva ansträngningen för att skydda NHS som vi har undvikit en okontrollerbar och katastrofal epidemi, där det är rimligt att det i värsta fall hade krävts 500 000 döda.
Han fick också frågor om regeringens mål om att kunna utföra 100 000 tester i landet i slutet av april. Enligt regeringen genomfördes 81 611 tester på onsdagen, alltså långt ifrån målet.
– Ni kommer att få höra mycket mer om testning under loppet av de närmaste två dagarna, som ni kan förstå, om var vi ligger i fråga om testning. . .Det är uppenbarligen en massiv väg kvar att gå, säger Johnson.
Gå till toppen