Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Galleri Jäger & Jansson håller dörren öppen

Många gallerier har stängt i dessa coronatider. Men Jäger & Jansson på Stora Gråbrödersgatan kör på, nästan som vanligt.
– Jag tycker inte det kan vara farligare att gå på konstutställning än att handla mat, säger Dan Jäger.

Isabelle Girardon med några av sina målningar, under hängningen på galleriet.Bild: Emil Langvad
Denna lördag har två Skånebaserade konstnärer vernissage på galleriet, Mats Ceder från Simrishamn och Isabelle Girardon från Ystad. Dan Jäger har som mål att konstnärer vars verk han visar samtidigt ska komplettera varandra, med olika uttryck och stilar.
– Mats är en impressionistisk målare som avbildar utan att det blir fotografiskt, beskriver han.
Isabelle Girardon, som inte hunnit ställa ut så mycket tidigare, arbetar mycket med ljus och skuggor och lämnar oftare över tolkningarna till betraktaren.
– Jag arrangerar sedan fyra år påskutställningen på Marsvinsholms slott, men den fick förstås ställas in nu. Isabelle skulle ha ställt ut i restaurangvåningen där, men i stället blev detta hennes första utställning här på galleriet, säger Dan Jäger,
Han har infört söndagsstängt framöver, men håller annars öppet som vanligt.
– Jag har anslag här från myndigheterna om hur man ska bete sig nu. Och skulle det blir för många här inne så får jag väl bilda kö utanför. Jag kan inte förstå varför vissa stänger sina gallerier, om de inte har höga personalkostnader, förstås. Det kan inte vara farligare att gå på konstutställning än att handla mat.
Galleriet har för närvarande nästan samma besökssiffror som före coronakrisen och Dan Jäger beskriver sig som optimistisk.
– Sydsvenskan skrev ju om att Lunds kommun nu ska öka inköpen från lokala konstnärer. Det man inte får glömma i sammanhanget är att om det inte finns några gallerier, så finns det ingenstans att visa de konstnärerna.
Som en av Lunds få kvarvarande gallerister är Dan Jäger lite förundrad över att kommunen inte har köpt mer än två tavlor för sammanlagt 8 000 kronor här under det elva år gamla galleriets existens.
– Jag ställer ju också huvudsakligen ut lokala och skånska konstnärer, så nu ser jag med förtröstan fram emot besök från kommunen.
Isabelle Girardon, Dan Jäger och Mats Ceder i väntan på lördagens vernissage.Bild: Emil Langvad
Gå till toppen