Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det är nog nu. Det finns en gräns och den har passerats i Ungern.”

Den ungerska regeringen verkar systematiskt för att undergräva pressfriheten, den akademiska friheten och rättsväsendets oberoende. Det skriver Fredrik Hultman, internationell sekreterare för Muf, och Martin Hallander, förbundsordförande för KDU.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Texten har korrigerats.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Så länge Ungern fortsätter att motta EU-bidrag, både i form av jordbruksstöd och utvecklingsstöd, saknar den ungerska regimen drivkrafter för att förändra sin politik, skriver Fredrik Hultman och Martin Hallander.Bild: Olivier Matthys
Den 31 mars drev Fidesz, Ungerns största parti, igenom en ny lag för att hantera spridningen av coronaviruset.
Lagen innebär i praktiken att den ungerska regeringen – som leds av Fidesz – får obegränsad makt på obestämd tid. Den innehåller bestämmelser som gör att regeringen, ledd av premiärministern Viktor Orbán, kan fängsla kritiska journalister och styra utan insyn från domstolar eller parlamentet.
Moderaterna och Kristdemokraterna driver på för att Fidesz ska uteslutas ur partigruppen EPP, European Peoples Party. Det är det pro-europeiska, kristdemokratiska och liberalkonservativa europeiska parti där våra moderpartier ingår. Sedan EU-valet 1999 är EPP det största partiet i Europaparlamentet,
Nu har Muf och KDU, tillsammans med 15 av våra europeiska systerförbund, väckt ett uteslutningsärende i ungdomsförbundet till EPP mot Fidesz ungdomsförbund Fidelitas.
Vi kan inte ha ett ungdomsförbund i vår grupp, YEPP, Youth of the European People’s Party, vars moderparti agerar som Fidesz. Den nya lagen är oacceptabel. Dessutom är den bara toppen på ett isberg. Redan år 2011 avsatte den ungerska regeringen hundratals domare och ersatte dem med partitrogna personer. Sedan dess har den ungerska regeringen systematiskt verkat för att undergräva pressfriheten, den akademiska friheten och rättsväsendets oberoende.
Mest stötande har varit de offentligt finansierade kampanjerna riktade mot filantropen George Soros. Han hängs ut som ett hot mot det ungerska folket för sin filantropi. Det är vedervärdigt att se hur en europeisk stat skuldbelägger en judisk affärsman utifrån konspirationsteorier.
Problemen med Fidesz handlar i grund och botten inte om migration, flyktingar och invandrare, även om Orbáns försvarare gärna vill hävda det. Ungerns agerande under flyktingkrisen 2015 var ansvarslöst, då flyktingar vallades genom landet till Österrike. Vidden av flyktingkrisen i Sverige berodde på att Ungern vägrade följa EU-rätten, som föreskriver att landet ska ta emot och registrera de flyktingar som kommer dit. Det är klandervärt, men inte tillräckligt för en uteslutning av Fidesz ungdomsförbund. Avvecklingen av den ungerska demokratin är däremot mer än tillräckligt.
Viktor Orbán har ofta på ett skickligt sätt talat om vikten av kristna värden, förespråkat nationalkonservatism och förklarat att Ungern ska bli en illiberal demokrati. Bakom allt detta döljer sig korruption och maktmissbruk.
En granskning publicerad i New York Times i fjol visade hur Orbán utnyttjar EU-bidrag för att berika sina mest inflytelserika supportrar.
Ungern är ännu inte en diktatur, men ligger lägst bland alla EU-länder i det demokratiindex som det oberoende forskningsinstitutet Freedom House gör varje år.
EU måste agera mot situationen i Ungern. Vi i Muf och KDU kan ta ansvar för våra europeiska samarbeten, men det måste till kraftfullare åtgärder för att vända utvecklingen i Ungern.
Så länge Ungern fortsätter att motta EU-bidrag, både i form av jordbruksstöd och utvecklingsstöd, saknar den ungerska regimen drivkrafter för att förändra sin politik.
Ungern betalar idag 50 miljarder kronor mindre i medlemsavgift än vad landet mottar i EU-bidrag. Det är inte acceptabelt så länge den ungerska regeringen frångår demokratiska principer.
EU behöver starkare mekanismer för att hantera länder som avviker från unionens mest grundläggande värderingar, demokrati och rättsstatens principer. Fram till dess har vi ett ansvar att hålla rent i vårt eget hus, för vår del sker det genom att nu verka för en uteslutning av Fidelitas ur YEPP.
Även om Moderaterna och Kristdemokraterna misslyckas med att utesluta Fidesz ur EPP kommer vi att tillsammans med våra likasinnade systerförbund att göra allt vi kan för att utesluta både Fidesz och Fidelitas ur de europeiska samarbetsorgan där vi och våra moderpartier ingår.
Det är nog nu. Det finns en gräns och den har passerats i Ungern.
Fredrik Hultman, internationell sekreterare för Muf.
Martin Hallander, vice ordförande för YEPP, Youth of the European People’s Party, och förbundsordförande för KDU.
Gå till toppen