Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här ska inspiration till lokal odling gro

Ta hjälp av havstång eller fiskar. Eller testa att så passionsfrukt. Mötesplatsen Grohuset i Alnarp vill få fler att odla lokalt – och gärna på nya sätt. Trots att coronakrisen har satt käppar i hjulen börjar verksamheten nu att rulla igång.

”Det som händer nu kanske kan vara ett uppvaknande, en funderare. Tidigare har man bara behandlat mat efter pris och kvantitet”, säger Niklas Hjelm (höger) om den nuvarande coronakrisen. Tillsammans med Niclas Lundius Mörck har han startat upp Grohuset i Alnarp.Bild: Astrid Adelgren
– Här har vi påbörjat vår fruktlund. Och här blir det jordärtskockor och sparris, säger Niklas Hjelm.
Han och kompanjonen Niclas Lundius Mörck visar runt på mötesplatsen i Alnarp, som har en stor gullviveäng bakom sig. Längre bort hörs dånet från motorvägen blandat med fågelkvitter.
Sist Sydsvenskan var här var det en frostig gräsplan. Nu står skelettet till ett växthus uppe, liksom ett ljust trähus med stora fönster. Lite längre bort har potatisplantorna börjat växa i testbädden, där duon försöker att odla genom att ta tillvara på olika material – till exempel havstång.
En affär liksom kurser och konferensverksamhet är på gång här – allt med fokus på odling och mat. I växthuset är planen att kunna odla året om på ett energisnålt sätt. Nu i början blir det mycket fokus på tomater. Men tanken är också att testa olika grödor som traditionellt inte har odlats så mycket i Sverige. Som passionsfrukt och den afrikanska grönsaken okra.
De första trädplantorna är redan satta i fruktlunden. Här är planen att det ska finnas allt från körsbär till aprikos och äpplen.Bild: Astrid Adelgren
I fruktlunden kan den som vill sponsra ett fruktträd. Och får då ta del av skörden under fem års tid. För den med tunnare plånbok går det istället att slå till på en maskros.
De har också börjat plantera ängsblommor – med syftet att locka till sig bin och andra pollinatörer.
– Allting ska ha ett syfte här. Så att vi inte bara tar från naturen, utan också hjälper dem som hjälper oss, säger Niclas Lundius Mörck.
Såhär är tanken att mötesplatsen ska se ut när allt är klart.Bild: Jessica Roos
Syftet med alltihop: Att öka intresset för lokal och hållbar matproduktion. Både för att odla och för att äta.
Tanken var egentligen att kursverksamheten redan skulle ha satt igång. Men som på så många andra håll har coronakrisen satt käppar i hjulen. Nu är den första kursen planerad till i sommar– som handlar om att odla med hjälp av fiskar.
Niklas Hjelm och Niclas Lundius Mörck vill att huset även ska kunna användas till andra utomstående verksamheter – exempelvis yoga.Bild: Astrid Adelgren
Bakom hela verksamheten finns en vilja att bidra till en miljövänligare matproduktion, med bättre förhållanden för alla som är inblandade i produktionskedjan.
– När du köper en jordgubb eller tomat från Spanien, så kan det vara mer eller mindre usla arbetsvillkor som har gjort att den har kommit till ditt bord. Det är inget att hymla med. Men många känner inte till det, säger Niklas Hjelm.
Syftet är också är att försöka minska Sveriges beroende av importerad mat.
Kanske, funderar Niklas Hjelm, kan den nuvarande krisen vara något som får oss att inse vår sårbarhet.
– Det som händer nu kanske kan vara ett uppvaknande, en funderare. Man har tidigare bara behandlat mat efter pris och kvantitet.
Samtidigt är han försiktigt positiv inför framtiden, och påpekar att det dykt upp mer och mer småskalig och lokal odling i Sverige.
– För vår del känns det viktigt att vara en del av den rörelsen.
Gå till toppen