Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moro förhördes i 8 timmar

Utredningen mot Brasiliens president Jair Bolsonaro inleddes formellt under lördagen med förhör av den tidigare justitieminister Sérgio Moro. Utfrågningen varade i åtta timmar.

Justitieminister Sérgio Moro håller presskonferens med anledning av sin avgång, efter att president Jair Bolsonaro nominerat familjevännen Alexandre Ramagem till ny polischef i slutet av april. Bild från den 24 april.Bild: Eraldo Peres/AP/TT
Brasiliens högsta domstol har godkänt en utredning som ska undersöka misstankar om politisk inblandning i den federala polisen och som ett första steg hölls ett förhör med den förre justitieministern Sérgio Moro. Förhöret började strax innan 14 på eftermiddagen, lokal tid, och varade i åtta timmar.
Under förhöret närvarade tre advokater, som utsetts av riksåklagaren Augusto Aras, som själv utsågs av president Bolsonaro i september förra året, och under de åtta timmarna som förhöret pågick fick Moro svara på frågor kring de anklagelser han riktat mot presidenten.
I tidningen Veja försäkrade Moro under fredagen att han har bevis i form av meddelanden och inspelningar och att han kommer lägga fram det i utredningen.
Bolsonaro å sin sida avfärdar Moros anklagelser och i en tweet under lördagen liknade han Moro vid Judas.
Utredningen och anklagelserna splittrar landet och under lördagen samlades anhängare till båda sidor vid den en federal polisbyggnad i Curitiba. Polisen fick ingripa och separera sidorna efter flera sammandrabbningar. Oroligheterna upplöstes efter ett par timmar.
Sérgio Moro ledde tidigare korruptionsutredningen Operação lava jato (Operation biltvätt), där flera affärsmän och politiker fängslades, inklusive före detta presidenten Lula da Silva.
Fakta

Misstankar om politisk inblandning

Det var i slutet av april som president Bolsonaro sparkade polischefen Maurício Valeixo och nominerade familjevännen Alexandre Ramagem till ny federal polischef. Det fick landets justitieminister Sérgio Moro att avgå i protest och rikta anklagelser mot presidenten om politisk inblandning i den federala polisens arbete.

Utnämningen av Ramagem lades på is, efter beslut av Högsta domstolen, på grund av kopplingen till Bolsonarofamilen.

Utredningen som nu inletts är riktad åt två håll, dels ska presidenten utredas, dels Moro och huruvida hans anklagelser ska ses som förtal.

Arbetet fortsätter nu med att samla in bevis och höra vittnen för att klargöra skeendet som kommer presenteras i en rapport till riksåklagaren som sedan beslutar om åtal ska väckas mot någon av sidorna.

Om Högsta domstolen finner tillräckliga bevis mot presidenten måste åtal godkänns av två tredjedelars majoritet i kammaren, 342 röster av totalt 513, för att rättegång ska kunna inledas.

Fakta

Brasilien

Federal republik i Sydamerika med omkring 210 miljoner invånare. Landet tar upp nästan halva kontinentens yta. Stats- och regeringschef är presidenten, som väljs för en fyraårsperiod och kan sitta högst två mandatperioder.

Ekonomin är den största i Latinamerika och den nionde största i världen. Brasilien har en omfattande tillverkningsindustri, med produkter som maskiner, fordon, förädlade trävaror och kemikalier. Även jordbruket är en viktig näringsgren, med stora kaffe- och sockerodlingar.

Inkomstfördelningen i Brasilien hör till de mest ojämlika i världen, och landet präglas av djupa sociala klyftor.

Amazonas, som till största delen ligger i Brasilien, är planetens största sammanhängande regnskogsområde.

Källa: NE

Gå till toppen