Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Stå samlade. Skydda demokratins vakthund.

Bild: Riber Hansson
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
I slutet av november 2016 fick CNN-journalisten Christiane Amanpour ta emot kvällens finaste pris på International Press Freedom Awards, som anordnas av organisationen Committee to Protect Journalists, CPJ.
Ändå var det ingen rolig kväll, vare sig för henne eller för journalistiken.
”Inte på en miljon år trodde jag att jag skulle stå här på scen och vädja om frihet och säkerhet för amerikanska journalister på hemmaplan”, inledde Amanpour sitt tacktal.
Två veckor hade gått sedan Donald Trump valdes till ny president i USA, och i den amerikanska journalistkåren var oron stor för vad som komma skulle. Valrörelsen hade gett en tydlig fingervisning.
Amanpour vände sig till kollegorna i rummet, bad dem att inte acceptera epitet som ohederlig, lögnare, misslyckad. Stå samlade, sade hon, för splittring kommer att bli allas fall.
Det fanns fog för oron. Journalisterna, mainstream media, hade varit en viktig måltavla genom hela Trumps valkampanj och bland anhängarna var attackerna både uppskattade och uppmuntrande. På en bild från ett kampanjmöte i Minnesota syntes en Trumpanhängare bära en t-shirt med trycket ”Rep. Träd. Journalist.”. Den fanns snart att köpa hos de stora näthandlarna.
Journalistik är en farlig sysselsättning, men pressfriheten kan hotas på olika sätt.
Den kan nötas ned genom hat och hot, som många svenska – och framför allt kvinnliga – journalister har vittnat om. Den kan undermineras genom att tillskrivas personliga åsikter och agendor, som har varit taktiken i Trumps USA. Den kan censureras genom förbjudna ord och ökad statlig kontroll över mediehusen, som i oss närliggande Polen och Tjeckien. Och den kan hotas med fängelse, som i ett stort antal mer eller mindre auktoritära länder runt om i världen.
Minst 250 journalister satt fängslade under förra året, enligt Committee to Protect Journalists. Flest i Kina, Turkiet, Saudiarabien och Egypten, men med hård konkurrens från andra länder.
Och medan skälen till inlåsningen fortfarande oftast handlar om anklagelser om antistatlig verksamhet har också en annan anklagelsepunkt seglat upp. En som känns igen inte minst från just Trumps USA: att sprida ”falska nyheter”. Det senaste året har flera länder, bland andra Ryssland och Singapore, kriminaliserat sådana publiceringar, skriver CPJ. Bekvämt, när bevisningen tryter.
Men det är inte bara på andra kontinenter som pressfriheten sitter trångt.
Under torsdagen presenterades en ny rapport från Europarådet, där ett antal organisationer varnar för att attacker på fria medier riskerar att bli det nya normala också i Europa. Inte minst i spåren av rapporteringen kring coronavirusets framfart, eftersom okontrollerade och obegränsade undantagslagar öppnar för svårgranskat missbruk.
”I tider av undantagstillstånd måste journalistikens roll som demokratins vakthund skyddas”, skriver Europarådet.
Stå samlade och skydda demokratins vakthund. Orden tål att upprepas, inte bara på pressfrihetens dag.
Gå till toppen