Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortsatt oklart läge med årskorten

Alla tycks nu medvetna om att när allsvenskan i fotboll väl får klartecken att dra igång, så blir det utan publik. Därför ställer nu många frågor kring vad det innebär för dem som är årskortsinnehavare.
– Vi närmar oss det tillfälle då vi kan kommunicera det, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

Malmö FFs vd Niclas Carlnén.Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
För de stora allsvenska klubbarna är årskorten en stor intäktskälla, men också en stor mer eller mindre garanterad publik. Bara för Malmö FF handlar det om över 12 000 sålda årskort.
Fler och fler frågor har nått även Sydsvenskan kring vad som sker med årskorten om allsvenskan får klartecken att dra igång utan publik. Samtidigt är det svårt för klubbarna att ge besked kring för många möjliga scenarion.
– Vi har ett antal olika scenarion vi jobbar utifrån. När vi ser det som är troligast kommer vi också att kunna kommunicera förutsättningarna till alla som finns runt Malmö FF; medlemmar, årskortsinnehavare, sponsorer och partners.
Klubbcheferna inom SEF (herrallsvenskan och superettan) hade på tisdagen ett videomöte där man jobbade med ett "protokoll", ett digert dokument med en rad steg, som ambitionen är ska läggas fram till Folkhälsomyndigheten för en säker start av allsvenska matcher utan publik. Det handlar om hur lagen ska resa, hur arenorna stängs in och så vidare. Men också framtida steg på vägen tillbaka.
Stadsepidemiologen Anders Tegnell var i en Svt-intervju mycket pessimistisk till fotbollsstart i juni – men frågan gjorde det inte helt tydligt om det handlade utan publik och elitnivå. Beslutet därifrån kommer att bli helt avgörande och SEF ska inom en inte alltför avlägsen framtid vara berett att lägga fram sin plan.
Just hur de förbetalda årskorten ska behandlas är helt beroende av de här besluten. Även om köparna är ivriga att få besked – det handlar ju om stora pengar – måste det finnas rimligt troliga förutsättningar.
– Uppfyller vi kraven och har ett datum att ta ställning till. Då kan vi kommunicera våra tankar. Det känns troligare och troligare att vi närmare oss det, säger Niclas Carlnén. Vi måste ha de besluten på plats. Får vi inte det, då är det ett annat scenario att ta ställning till.
Gå till toppen