Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Löfven måste välja Europaväg.

Statsminister Stefan Löfven (S).Bild: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det kunde ha varit ännu värre. Något annat tröstande är svårt att utläsa ur onsdagens ekonomiska prognoser. Bottenrekord slås i rasande fart och det väntas bli sämre innan det blir bättre.
Exportkreditbarometern visar den mörkaste framtidssyn som uppmätts inom exportindustrin. Samtidigt väntar sig storbanken SEB det största raset för svensk tillväxt i modern tid. BNP väntas sjunka med 6,5 procent i år och arbetslösheten spås nå 14 procent till hösten.
EU-kommissionen är något mer optimistisk och tror att Sveriges BNP minskar med 6,1 procent under 2020, vilket är något bättre än det förväntade EU-genomsnittet på minus 7,4 procent. Det innebär att unionen går in i sin hittills djupaste ekonomiska recession.
Men det kunde, som sagt, ha varit ännu värre.
Att Sverige valt en mjukare strategi mot smittspridning än andra länder tror SEB-ekonomerna mildrar fallet för svensk ekonomi. Dessutom har politiska stödåtgärder vidtagits snabbare än vid tidigare kriser, vilket väntas påskynda återhämtningen.
EU-kommissionen planerar nu för ytterligare åtgärder på europeisk nivå. Målet är att medlemsländerna ska enas om dels ett så kallat återhämtningsinitiativ, dels ett väsentligt uppdaterat förslag till ny långtidsbudget. Färdiga planer och möjlig finansiering ska presenteras inom de närmaste veckorna.
I långtidsbudgetarbetet har statsminister Stefan Löfven (S) hittills hört till de snålaste vid förhandlingsbordet. Och utgiftsområdena bör även fortsatt synas med lupp. Men den återhållsamma svenska linjen får inte slå över i dumsnålhet då det gäller åtgärder för att få fart på ekonomin.
Omkring 70 procent av den svenska exporten går till EU:s inre marknad. Även i osäkra tider är då en sak fullkomligt klar:
Vägen till starkare svensk ekonomi går via Europa.
Gå till toppen