Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen tjuvstartar i byarna

Områdespoliserna är tillbaka för att hålla bättre koll på vad som händer i östra Lund.

Veberöd, Dalby, Södra Sandby och Genarp har redan tilldelats en polis var som ska hålla ett vakade öga på vad som händer.
Satsningen sker inom ramen för det årliga medborgarlöftet som polisen och kommunen lanserade under torsdagen. Men poliserna är redan på plats.
– Vi har startat upp redan tidigare under året. Det tar tid för en områdespolis att etablera sig i en by. Det är en polis per by som blir viktiga känselspröt i områdena, precis som vi har områdespoliser på Klostergården och Norra Fäladen, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.
Satsningen innebär ingen nystart av konceptet med lokalkontor. Det finns inga planer på att öppna upp poliskontor igen i Dalby eller någon annanstans.
– Detta blir ändå ett sätt att hitta tillbaka till de östra delarna. Områdespoliserna har kontakten med skolorna och samhället och blir experter på varje by.
Tanken är att områdespoliserna ska bli kända på orten och hålla kontakt med invånarna, men de kommer inte att vara på plats hela tiden.
– Det blir en viss tid som de avgör själv. Det blir inga fasta patrulleringstider, utan det blir efter behov. De ska vara känselspröt och ser de att det är problem med trafik eller narkotika, då kallar de in gruppen som hanterar de frågorna bäst.
Orterna utanför Lund har i flera trygghetsmätningar visat sig ha en lägre brottslighet men ändå en större andel otrygga invånare än i Lunds stad.
Sätter ni in poliser där det inte behövs?
– Nej, den upplevda otryggheten är lika viktig som den verkliga otryggheten. Det är många faktorer som spelar in och det är bland annat därför vi haft trygghetsvandringar, för att se om det är något i närmiljön, säger Joakim Nyberg.
Vet ni varför invånare i de östra kommundelarna känner sig mer otrygga?
– Nej, vi har inte fått svar på den frågan. Södra Sandby och Genarp sticker ut mest med antal brott i förhållande till upplevd otrygghet.
Trenden är tydlig, enligt Joakim Nyberg.
– Det blev en klar skillnad förra året. Då hände någonting och vi måste titta närmare på vad det var. En del kan vara sociala medier, som kan vara bra för att sprida information, men där förekommer också rykten som gör att det kan upplevas som mindre tryggt än vad det är.
Gå till toppen