Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Falsterbo Horse Show ställdes in – nu planeras det för SM istället

Coronautbrottet satte stopp för Falsterbo Horse Shows 100-års jubileum. Men kanske kan det bli tävlingar i sommar ändå. Falsterbogeneralen Jana Wannius har erbjudit sig att arrangera SM i augusti.

Jana Wannius, president över Falsterbo Horse Show, har skickat in en SM-ansökan till Svenska Ridsportsförbundet.Bild: PETTER ARVIDSON
Det blir inget Falsterbo Horse Show i sommar, och i nuläget inget SM heller. Mästerskapet som skulle ha gått den 21 till 26 juli i på Skogslottens Ryttarförening i Norrköping fick ställas in på grund av coronaviruset. Men kanske blir det av ändå, lite senare och mycket längre söderut.
– När det stod klart så skrev jag till förbundet och erbjöd mig att vi kan ordna ett SM i augusti, men myndigheternas tillåtelse såklart. Man hade tänkt lägga ner och inte ha ett SM i år, men då blev det full fart och förbundet gick ut till alla att det var fritt att söka för att arrangera mästerskapet, säger Jana Wannius.
Om mästerskapet skulle bli av tror han att det skulle ha stor effekt på hela Ridsportssverige.
– Det skulle kännas bra att göra något för ridsporten. Som med alla andra sporter så är det kanske många som tappar suget nu när det står helt stilla. Man har inga mål och inget att sikta på. Därför tror jag att det vore bra, men bara om myndigheterna är okej med det förstås.
Att arrangera Falsterbo Horse Show utan publik var det aldrig frågan om, men till Tidningen Ridsport har Jana Wannius sagt att man är öppen för en webb-sändning av ett SM.
– Det kommer ju inte att bli som Falsterbo Horse Show. Men om man skulle få ha publik så blir det kanske 5000 besökare på en vecka istället för 60 000 som vi brukar ha här.
Kanske skulle ett SM i augusti bli mer stjärnspäckat än någonsin. I vanliga fall brukar de svenska toppryttarna inte delta på grund av att det ofta krockar med större, internationella tävlingar.
– Jag tror att de skulle komma. De har inte tävlat hästarna på ett par månader och i vanliga fall så är ju ryttarna iväg och tävlar hela tiden. Så jag kan nog garantera att de kommer.
Om mästerskapet kommer arrangeras i Falsterbo så är de tänkta datumen den 10 till 16 augusti. Veckan skulle inledas med unghästklasser och helgen skulle vigas åt SM-klasserna.
– Vi har en fin anläggning som står här nere. Den är färdig att använda med banor och läktare så det är bara att köra på. Men det är ju inget man gör med vänster hand, det ska bli bra också.
Om det blir av eller inte är upp till corona-läget i slutet av sommaren, och om Svenska Ridsportsförbundet accepterar Falsterbos SM-ansökan. Även Henriksdals RF har sökt. Besked kommer på tisdag i nästa vecka.
Gå till toppen