Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Full fart i Sankt Hans backar för judofolket

Varför står femton barn vid Sankt Hans backar och slår golfslag? Utan klubbor?
För att de tränar judo.
Lunds idrottsklubbar som normalt håller till inomhus har under pandemin fått flytta ut i friska luften och lägga om träningen. Lugi judo är en av dem.

Kombinerad träning och utsikt från Sankt Hans-toppen är inte så dumt.Bild: Emil Langvad
– Kom ihåg: Varma muskler är starka muskler, slog tränaren Per Henriksson fast.
Och så drog hela gänget iväg uppför backarna i eftermiddagssolen.
Under coronapandemin håller det inte med kroppskontakt och inomhusträning tätt ihop. Därför tränar folket i Lugi judo utomhus nu, på Sankt Hans backar och Idrottsplatsen.
Gruppen barn mellan 6 och 12 år joggade omkring på backarna i torsdags och stannade på många ställen för olika övningar. Först uppvärmning med bland annat golfrörelser, sedan stafett där man hoppade över liggande lagkompisar, fallträning på gräsmatta och bockhoppning. Stämningen var hög.
Några judokast blev det också, fast då på låtsaskompisar. Efter en timme var det återsamling med saft och kaka.
En syster är bra till mycket. Till exempel bock. John Espmarker hoppar, Minna Espmarker har en stödjande funktion. Sedan var det ombytta roller.Bild: Emil Langvad
– All träningen var rolig, men det bästa var när vi var uppe på den högsta backen, man kunde se så långt, sa John Espmarker, 10 år.
– Jag tyckte bäst om det här i slutet, fikan, deklarerade systern Minna, nästan 7, med ett smil.
Varför judo?
– Jag ville börja med någon kampsport och pappa har tränat judo så därför började jag, berättade Minna Espmarker.
– Och jag ville inte att hon skulle kunna besegra mig, så jag började också, sa John.
Edwin Malmunger, 8, gillade utomhusträningen rätt så bra.
– Det var jobbigt, det är alltid lika jobbigt, men kul. Fast jag gillar den vanliga judoträningen mer, då får vi göra riktiga kast.
Edwin Malmunger, i svart, under löptävlingen.Bild: Emil Langvad
Kristina Strutz, ordförande i Lugi judo, berättar att klubben har flera utomhuspass igång för vuxna och barn.
– Det första man tänker på är hur man ska kunna träna utan risk. För barnen är det svårare, social distansering är ju inte naturligt för dem alls. Man får säga ”vi sträcker ut två armar, så långt ska vi ha mellan oss”.
Sankt Hans är tacksam träningsmark att springa runt i för både stora och små, med alla backar, träddungar och snår, säger Kristina Strutz.
– Med barnen gör vi lätta fysövningar som lek, de ska röra sig och ha roligt. Att motionera är lite extra viktigt nu, det blir nog mycket stillasittande hemma för alla.
– Men det är också viktigt att medlemmarna får fortsätta att träffa varandra och att ha kvar klubbgemenskapen.
Att hitta nya övningar har varit en rolig utmaning för judofolket, förklarar ordföranden. På Idrottsplatsen tränar de vuxna utomhus med vikter.
– Och så blir det back-intervallträning på Sankt Hans, vi kör mycket löpning nu. Judo är ju en explosiv sport, men nu tränar vi uthållighet, så vi kommer att ha helt annan kondition efter den här perioden.
Minna Espmarker hade kul på träningen, men sa sig gilla avslutningsfikan bäst.Bild: Emil Langvad
Andra Lundaföreningar fortsätter också att träna, på nya sätt.
Lunds karateklubb tränar på gräsmattan utanför sin träningslokal, dojon, när vädret tillåter. Man undviker moment med nära kroppskontakt och kör också en del individuella fysövningar.
Hos innebandyklubben IBK Lund tränar de äldre lagen nu utomhus, med en god del löpning och styrketräning. Vissa spelar innebandy på utomhusplanen på Tunaskolan. De yngsta lagen har tagit paus.
Tennisklubben ATL, som håller till på Victoriastadion, öppnade utomhusbanorna extra tidigt, den 16 april. Alla kan inte spela ute samtidigt, men när viss träning flyttar ut blir det mer plats i hallen. Tränarna tar inte längre i eleverna under instruktion, i stället gäller visa och härma. Man håller större avstånd än vanligt mellan spelarna.
Rent allmänt på Victoriastadion har omklädningsrummen stängts och träningen för personer som tillhör riskgrupper har ställts in. Pensionärernas drop-in träning är inställd, liksom socialtennisen.
Gå till toppen