Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny studie ska minska barnövergrepp

I en ny studie vill forskare från Karolinska institutet minska övergreppen mot barn. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Forskare vid Karolinska institutet i Stockholm vill med hjälp av en ny metod minska övergreppen mot barn, rapporterar SVT. I en studie närvarar de därför i chattrum på Darknet, en krypterad och osökbar del av nätet, där gärningsmän sprider inspelat material innehållande barnövergrepp.
Målet är att kunna erbjuda hjälp till personer som vill ändra sitt beteende – och hittills har 50 stycken rekryterats.
– Genom studien erbjuder vi internetbaserad psykoterapi anonymt med syftet att minska eller upphöra med beteendet, säger forskaren Christoffer Rahm.
Samtidigt har man under arbetet märkt av en ökning i antalet användare på forumen i takt med att fler länder beordrat hemkarantän med anledning av coronavirusets spridning.
Enligt rekryteraren Elin Söderquist är 300–400 personer vanligtvis inloggade nu, jämfört med mellan 100–150 innan världens länder stängdes ner.
Gå till toppen