Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S signalerar att musikchecken kan få bli kvar

Kommer den omdiskuterade modellen med musikcheckar att överleva nästa val?
Det lutar åt det. Socialdemokraternas Anders Almgren säger till Sydsvenskan att han inte tror på att rycka upp ett system som hunnit sätta sig.

Härom veckan redovisades vårdnadshavarnas svar på enkäten om musikcheck-systemet, infört hösten 2019.
Sydsvenskan skrev om utvärderingen, som visade att de som besvarat enkäten i allmänhet var klart nöjda.
Nu har Gunnar Brådvik (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, skrivit en interpellation där han direkt frågar oppositionsrådet Anders Almgren (S) om Almgren är villig att trygga framtiden för musikchecken.
Bakgrunden är förstås oenigheten om denna modell, som ger barn som vill spela instrument möjlighet att ta sin kommunalt finansierade ”musikcheck” även till privata musikskolor.
– Kommunfullmäktige fattade ju ett beslut om att vi skulle utvärdera musikchecken och nu har vi fått ett bevis på att det gått väldigt bra med den. Utvärderingen ska upp i fullmäktige och då tycker jag det är angeläget att se om man kan nå en bred, blocköverskridande överenskommelse om musikchecken, säger Gunnar Brådvik.
Han tillägger att många barn som nu är inne i systemet skulle beröras ifall det tas bort.
Anders Almgren påpekar att S och även andra rödgröna partier i Lund tidigare många gånger föreslagit förstärkningar av barns musicerande, till exempel satsningar på Kulturskolan genom kortade köer och att fler platser skapas.
– Då har alltid Lunds borgerlighet varit emot detta. Så länge vi inte hade checksystemet ville de bromsa ungas spelande och satsningar på Kulturskolan. Sedan lanserade man musikchecken för några år sedan och det beskrevs väldigt tydligt att Kulturskolan därigenom skulle utmanas, säger Anders Almgren.
Han säger att utvärderingen av musikchecken får den tidigare kritiken mot Kulturskolan från borgerligt håll att komma på skam.
– 70 procent av dem som nu utnyttjar musikchecken väljer ju Kulturskolan.
Att fler barn får chansen att musicera när man tillför så här mycket pengar är inte konstigt, säger Anders Almgren. Men han anser inte att det är bevisat att det ökade spelandet beror på att just ett musikchecksystem införts.
S-oppositionsrådet tycker också att det är lite konstigt att Liberalerna nu vill ha ett samarbete med Socialdemokraterna.
– L och Lunds borgerlighet tog ingen som helst kontakt med oss i samband med förslaget om musikcheck och budgetarbetet då.
Att fler barn får möjlighet att spela är hursomhelst utmärkt, säger Anders Almgren och signalerar att S lutar åt att låta musikchecken leva vidare.
– Vi har inte lagt något förslag om att ta bort musikchecken. Som politiskt ansvarig ska man se till att inte behandla privatpersoner med för mycket politisk ryckighet. Har ett system satt sig, så får man leva med det, även om en direktfinansiering till Kulturskolan kanske hade ge ett bättre resultat.
– Vi kommer med vårt budgetförslag nästa fredag, då ger vi svar på bland annat hur vi ser på planerna på en utökning av musikchecken med fler årskullar.
Själva utvärderingen av musikchecken kommer tidigast upp i fullmäktige på maj-mötet. Några skarpa beslut är dock inte att vänta då, detta blir framför allt en informationspunkt.
Gå till toppen