Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shora Esmailian: Tänk att en barnbok kan säga mer än en marxistisk filosof

Kändisfilosofen Slavoj Žižek vill att vänstern slutar ömma för flyktingar. Lyssna inte på honom, tycker Shora Esmailian och rekommenderar alla att öppna bilderboken ”Snäll” istället. Den påminner om solidariteten som präglade hösten 2015.

Bild: Borut Peterlin
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Marxisten Slavoj Žižek, som intresserade i början av året köade för att se på Malmö Stadsbibliotek, har problem med den europeiska vänstern: den romantiserar flyktingar och har en ”falsk idé om att lidande renar en, att det gör dig till en nobel människa. Men det gör det inte!”. Ett halvår efter den stora flyktingkatastrofen hösten 2015 satt Žižek i brittiska Channel 4 och förklarade upphetsat, och med sina typiska yviga gester, varför hundratusentals människors svåra flykt från krig, konflikt och diktatur inte var en humanitär kris. Och, fortsatte han, integration funkar inte på ”dem”. ”Det finns saker jag inte förstår med dem”, sa han och svamlade vidare om extremister – underförstått att de som kommer hit inte hör hemma i Europa.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen