Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny våg av coronaoro sänkte börsen

Stockholmsbörsen inledde uppåt på handelsveckans första dag, med bara efter någon timmes handel vände det nedåt, med H&M som ett av sänkena. OMXS-index backade 0,4 procent. Tecken på en andra våg av coronasmitta i länder som Sydkorea och Tyskland spred oro på marknaderna.

Stockholmsbörsen vände nedåt. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Sämst på storbolagslistan OMXS30 gick säkerhetsföretaget Securitas, som föll 3,6 procent. Andra tungviktare som backade rejält var ståljätten SSAB och lastbilstillverkaren Volvo, som backade 3,5 respektive 2,0 procent.
Aktien i indextunga klädkedjan Hennes & Mauritz pressades av en säljrekommendation från analytiker på amerikanska storbanken Goldman Sachs. Aktien tappade 1,3 procent.
Ericssons aktie bromsade börsnedgången något med en uppgång på 0,1 procent. Telekomtillverkaren har höjt sin prognos för 5G-abonnemang 2025 med 8 procent till 2,8 miljarder kronor.
Icas försäljning lyfte med 5,6 procent i jämförbara butiker i april. Aktien steg 1,2 procent.
Haldex har dragit in 157 miljoner kronor i en riktad nyemission och gjort upp med långivare om förlängda löptider på lån. Fordonskomponenttillverkarens aktie lyfte 8,0 procent.
Utvecklingen på ledande Asienbörser var under natten blandad, och två av de ledande Europabörserna sjönk på måndagen: CAC40-index i Paris och DAX-index i Frankfurt gick ned 1,3 respektive 0,7 procent. FTSE100-index i London steg 0,1 procent.
Marknaden gjorde tummen upp till att nedstängda ekonomier runt om i världen nu stegvis öppnas upp. Men samtidigt bredde en oro ut sig efter tecken på att spridningen av covid-19 ökar igen i länder som Sydkorea och Tyskland.
Gå till toppen