Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Louise Bringselius: ”Krisen bär på frön till en bättre värld.”

Experterna på scenen.Bild: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Blir världen densamma igen, när ett vaccin äntligen kommer eller flockimmunitet uppnås? Antagligen inte. Vi kan vakna upp till ett nytt samhälle efter krisen. Istället för att drömma om en återgång behöver vi landa i denna insikt redan nu. Forskare menar att vi kommer se fler pandemier och epidemier i framtiden. Det kommer kräva varaktiga förändringar av vår livsstil. Dagens anpassningar innebär en skarp och nödvändig inbromsning av den miljöförstöring som är vår tids största hot mot jorden. Men en lika viktig drivkraft är förändrade livsstilsideal. Vilka förändringar kan vi då skönja?
Till det negativa hör att det offentliga kommer stå inför enorma besparingar. Det riskerar att slå hårt mot många redan svaga grupper. Många företag går svårt sargade ur krisen. Några går under. Arbetslösheten stiger. Men det finns också ljuspunkter som inger hopp.
1. Nya livsstilsideal – mer fritid och bättre sociala relationer
. Dagens kris har tydliggjort vikten av livskvalitet. Vi har påmints om vikten av att vårda våra närmaste sociala relationer, men också av en god fritid. Vi reflekterar mer aktivt över vilket liv vi vill ha och vissa fattar stora beslut om allt från partner och familj till livsstil och boende.
2. Mer samarbete och samordning i politik och förvaltning. 
Politik och förvaltning har under många år präglats av polarisering, revirtänkande och maktkamper. Nu ändras tonfallet. Värdet av staten som samordnande kraft har också blivit tydligt, även för många regioner och kommuner. Det kommunala självstyret innebär inte att staten kan eller får abdikera, utan det krävs en rollfördelning där alla kan samarbeta kring gemensamma uppdrag och mål.
3. Urbanisering i återvändsgränd – det lokala tar revansch
.Vi kommer få svårt att hantera framtida pandemier med bibehållen livskvalitet i storstäder där människor trängs på bussar och restauranger, i butiker och höghus. Istället kan den mindre eller mellanstora staden få ett uppsving, liksom mer naturnära bostäder. Skåne har goda förutsättningar att erbjuda medborgare sådana alternativ.
4. Nya hjältar – experterna tar scenen.
Professioner, forskare och andra experter har tagit ett kliv framåt och visat sin potential. Söktrycket ökar på utbildningar till våra medborgarnära professioner. Särskilt vårdpersonal har fått hjältestatus.
5. Distansarbete, digitalisering och avbyråkratisering.
Många organisationer har upplevt hur mycket som kan åstadkommas utan omfattande byråkrati. Digitaliseringen har tagit enorma kliv framåt och vi har vant oss vid att snabbt utveckla nya lösningar för olika behov. Distansarbetet ger människor en ny frihet och de har visat att de klarar frihet under ansvar.
Dagens kris är en tragedi. Men krisen bär också frön till en bättre värld. Har vi tur kan samhället utvecklas och stärkas på viktiga sätt. Låt oss ta vara på möjligheten.
Gå till toppen