Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter inspektion av krogar – smittskyddet kopplas in för att reda ut frågetecken

Fest- och matsugna människor som köar till restauranger och barer på Lilla torg föll inte i god jord hos miljöförvaltningens kontrollanter. Nu har förvaltningen skickat frågor kring trängseln vidare till Smittskydd Skåne.

Arkivbild. På den här bilden från 27 mars i år var det gott om gäster på uteserveringarna på Lilla torg.Bild: Lars Brundin
– Vi kommer att kontakta Smittskyddet med anledning av det här. Den stora skillnaden från tidigare kontroller var att förut var det mer trängsel inne på serveringarna – man hade inte glesat ut mellan bord och stolar. Men det stora problemet nu var främst den allmänna ytan på torget och trängsel i köer när folk ska in på olika ställen, säger Arvid Nordland, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll vid Malmö stads miljöförvaltning.
Mellan den 7 och 9 maj (torsdag till lördag förra veckan) inspekterade miljöförvaltningen 42 restauranger, barer och kaféer i Malmö. Områdena där kontrollerna gjordes var Davidshall, Möllevången, centrala Malmö samt Västra hamnen.
Elva av de 42 kontrollerade ställena uppfyllde inte kraven om att förhindra trängsel och smittspridning. De kommer att få ytterligare besök från miljöförvaltningens kontrollanter för att följa upp att de har rättat till bristerna. På ett ställe fann miljöförvaltning att de ansvariga inte åtgärdat bristerna tillräckligt, men de gjorde små justeringar under kontrollen.
På Lilla torg var det flera uteställen som vid tidigare kontroller haft brister, där miljöförvaltningen återigen var kritiska. Det var trångt i köerna när folk väntade på att få komma in på krogarna, och även mycket människor på den allmänna ytan på torget. Nu vänder sig miljöförvaltningen till Smittskydd Skåne för vägledning.
– Vi kommer ha en dialog med Smittskyddet. Vi vill också höra hur de ser på det här med trängsel kring ett allmänt torg - hur mycket av det ansvaret som ska ligga på enskilda verksamheter och hur mycket som ska ligga på allmänheten, säger Arvid Nordland.
Han trycker på det individuella ansvaret:
– Verksamheterna kan inte kontrollera allt som sker på hela torget, individerna måste ta sitt ansvar. Om man kommer till ett torg, en brygga eller en servering där det är fullt med folk så ska man avstå från de aktiviteterna och ta sitt ansvar som gäst och gå någon annanstans i stället.
För krögare och kaféägare gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter om att förhindra covid-19-smitta. Exempelvis att glesa ut mellan stolar och bord, samt att sätta upp anvisningar till gästerna om hur de ska köa.
Det miljöförvaltningens kontrollanter främst anmärkte på vid helgens inspektioner var:
• Trängsel i köerna in till serveringar.
• Trängsel inomhus och på uteserveringar, främst på grund av möbleringen.
• Svårt för personalen att hinna hålla koll på gästerna på uteserveringar.
Fotnot. Texten är ändrad och korrigerad på flera ställen. Vi uppgav i urpsrungstexten att ett antal krogar hade skickats vidare för bedömning till Smittskydd Skåne. Det var inte korrekt.
Fakta

Krogkontroller för att förhindra smittspridning

När miljöförvaltningen får in ett första klagomål från allmänheten kontaktas restaurangen och informeras så att de förstår vilka regler som gäller. Vid ett andra klagomål görs en kontroll på plats och eventuella brister påpekas. Om bristerna kvarstår kan det göras ytterligare ett besök och därefter görs en anmälan till Smittskydd Skåne om att stänga restaurangen.

Gå till toppen