Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Stryks kvalet lär MFF få en plats i Europa League

Kan välj möjligen visualisera allsvensk fotboll någon gång i sommar inför tomma läktare – men har väldigt svårt att ens med slutna ögon se Europaspel 2020.
Pessimistiskt? Ja, möjligen. Kanske sannolikt. Men det kommer inte att se ut som vi vant oss. Kanske kan MFF tack vare goda resultat de senaste åren gå direkt in i Europa League.
Målet som tog MFF vidare från gruppspelet i Europa League. Arnor Traustason (liggande) gör 1-0 på FC KÖpenhamn vilket Markus Rosenberg redan noterar på bilden med början till ett leende.Bild: PETTER ARVIDSON
Den 27 maj är ett nyckeldatum i europeisk fotboll. Då hålls nästa Uefa-möte exekutivkommittén och då är det meningen att en kalender ska sättas. Frågan är dock fortfarande om det ens är möjligt och häri ligger ju mina tvivel.
Samtidigt startas fotboll i flera stora länder och det visar vilken status den har både ekonomiskt och som viktig ingrediens i samhällslivet. Annars hade inte ledande politiker ens tänkt tanken.
Så låt oss hoppas och skissa utifrån något slags nynormaliserad coronavärld i höst.
Då hoppas Uefa ha klarat av att spela klart årets Europaspel. Vilket renderar nya tvivel om det verkligen är möjligt.
Detta i sin tur innebär att vi givetvis kan glömma att det lottas ett Europa League-kval den 16 juni med Malmö FF i en av lottningsskålarna. Det är redan strukit ur agendan.
Så blir det något kval eller hur gör Uefa? Engelska The Times påstår sig ha viss information och det enda man i övrigt fått veta är att Uefa skissar på flera olika scenarion.
Uefa insåg långt tidigare än svensk fotboll att coronakrisen kommer att innebära att inget kommer att vara sig likt, okonventionella lösningar blir helt nödvändiga. Sportsliga rättvisa – enligt vanlig definition – och att alla ska kunna vara med kan vi glömma detta år.
Jag nämnde tidigt enkelmöten i kvalet (eventuellt neutral plan) som ett troligt alternativ och det finns uppenbarligen i Uefas verktygslåda.
Men det kan också bli starkt begränsade kval. The Times påstår att de tolv högst rankade länderna som inte är inne i Champions League-gruppspel i förväg kan få kvala om de sex platserna för sina mästarlag. Skulle ju innebära en extremt kort väg för Djurgården dit.
I Europa League är bara 17 av 48 platser besatta i förväg. Skulle det bli ett begränsat kval lär Malmö FF garanterat vara med där med tanke på resultaten de senaste åren och den seedning det gett.
Men det är ju faktiskt också fullt möjligt att allt kvalspel stryks. I så fall skulle man utifrån rankning placera in lagen i gruppspelet och även här borde Malmö FF då ha en så fördelaktig position att man kommer med.
Malmö FF ligger trots allt på 66:e plats i Uefas femårsrankning.
Med tanke på att 32 lag spelar Champions League och 48 Europa League, så vore det svårt att se hur Uefa än hanterar sorteringen att MFF inte skulle få en plats i det läget.
Läs också Därför kan svensk fotboll inte gå över till höst-vår
Läs också Fotbollsbasen: ”Vi får vara beredda på ovanliga lösningar”
Gå till toppen