Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”De som kämpar på sjukhusen, i psykiatrin och i primärvården förtjänar bättre än vaga utfästelser.”

Mitt under brinnande kris kräver alliansen att sjukvården i Skåne ska skära ner. Det skriver Maria Nyman-Stjärnskog (S), andra vice ordförande i Region Skånes psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnd.

Det finns de som kämpar för att den skånska vården ska fungera på bästa sätt: personalen, hårt pressad av coronakrisen och alliansens nedskärningar, skriver Maria Nyman-Stjärnskog (S).Bild: Mårten Svemark
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Kristdemokraterna gör en helomvändning och efterlyser mer pengar till den skånska psykiatrin (Aktuella frågor, 24/4). Det behövs, inte minst för att hantera den psykiska ohälsa som väntas följa i coronakrisens spår.
Men samtidigt som Per Einarsson (KD) säger att han vill tillföra mer resurser så kräver regionstyret som KD ingår i att psykiatrin ska spara 82 miljoner kronor och alliansstyret i regionen säger nej till att betala ut de pengar som staten avsatt med anledning av coronakrisen.
Per Einarsson lovar att kämpa för mer pengar till psykiatrin. Han berättar att han ska försöka övertala sina kollegor i Skånes borgerliga regionstyre att låta psykiatrin och primärvården ta del av de stora summor statligt stöd som regeringen nu skjuter till. Jag önskar honom lycka till i de förhandlingarna.
Men att inte ens Einarsson, som leder ett av de partier som styr regionen, vet om när eller hur några pengar kommer att betalas ut, säger mycket om styrets sätt att hantera coronakrisen.
Riksdagen och den rödgröna regeringen tillsammans med samarbetspartierna, Liberalerna och Centerpartiet, har hittills bidragit med 1 167 miljoner kronor för att hjälpa Region Skåne hantera coronakrisen, men fortfarande har inte ett öre betalats ut. I veckan har nya anslag aviserats som troligen kommer att ge Region Skåne ytterligare 400–500 miljoner kronor, bland annat för att täcka intäktsförluster i kollektivtrafiken.
Enligt Region Skånes senaste beräkningar behöver den skånska sjukvården 254 miljoner kronor för att täcka kostnader kopplade till coronakrisen.
Mitt under brinnande kris kräver alliansen att sjukvården i Skåne ska skära ner. Över 900 miljoner kronor ska sparas i en tid då det statliga coronastödet ännu inte har nått verksamheten.
För den verksamhet Per Einarsson är ansvarig för – psykiatri-, habilitering och hjälpmedel – beräknas kostnaderna för coronaepidemin bli 20 miljoner kronor. Till det kommer ett besparingskravet på 82 miljoner kronor. En stor del av de 82 miljonerna ska sparas genom att lediga tjänster inom barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin och rättspsykiatrin inte tillsätts. Det framgår av den borgerliga budget som psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämndens majoritet antagit.
Psykiatrin har länge haft svårt att hålla jämna steg med den ökade psykiska ohälsan i samhället. Allt tyder på att coronakrisen förvärrar situationen ytterligare. Därför behövs mer personal, inte mindre. Det är alltså inte rätt läge att låta tjänster stå vakanta. Per Einarsson har enligt egen utsago också kommit till den insikten. Men vad han säger är en sak. Vad han sedan gör är något annat. Det visar KD:s agerande när det gäller budgeten.
Socialdemokraterna föreslog redan den 23 februari att nedskärningarna inom psykiatrin i Skåne skulle stoppas. Alliansen sade nej.
Den 30 april föreslog Socialdemokraterna att psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden åtminstone skulle begära pengar från regionstyrelsen för att täcka coronarelaterade kostnader. Alliansen sade åter nej.
Att Einarsson säger att han vill kämpa för mer pengar till psykiatrin är lovvärt. Men hur står det egentligen till med kämpaglöden?
Det finns de som verkligen kämpar för att den skånska vården ska fungera på bästa sätt: personalen, hårt pressad både av coronakrisen och av alliansens nedskärningar.
Medan personalen sliter ute på avdelningarna sitter regionstyrelsen på det statliga miljardstödet, pengar som så väl hade behövts i verksamheten.
De som kämpar på sjukhusen, i psykiatrin och i primärvården förtjänar bättre än vaga utfästelser om att det kanske kommer mer pengar senare, beroende på hur alliansens interna förhandlingar i Region Skåne faller ut.
Personalen och därmed verksamheterna måste få de resurser som de behöver. Nu, när de behöver dem.
Maria Nyman-Stjärnskog (S), andra vice ordförande i Region Skånes psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnd.
Gå till toppen