Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler testas för covid-19 i Skåne – men långt kvar till målen

Nu kan personal i äldrevården i alla Skånes kommuner bli testade för covid-19. Sedan tre veckor har sjukhusanställda med symptom kunnat testas. Men det är långt kvar innan Skåne når upp till sin andel av de nationella målen.

Personal i provtagningstältet utanför Sus i Lund visar hur covid-19-testet tas. Utanför Skånes fem akutsjukhus kan sjukhuspersonal och nu även personal i äldrevården få testa sig.Bild: Johan Nilsson/TT
Provtagning för covid-19 är högt prioriterat av svenska politiker. Socialminister Lena Hallengren (S) har nyligen sagt att regionerna ”måste öka takten”.
Det nationella mål som Folkhälsomyndigheten satt upp för Sverige är 100 000 prov i veckan. Förra veckan låg siffran på cirka 29 000 tester, en tredjedel.
Beräknat på Skånes befolkning skulle man behöva göra 13 000 tester i veckan för att nå sin andel. Men den verkliga siffran ligger på en tiondel.
– Vi har en god labbkapacitet i Skåne, men vi vill inte börja provta för provtagandets skull. Det måste finnas en målsättning om att provet ska göra skillnad, säger smittskyddsläkare Eva Melander om kritiken från socialministern.
– Att provta innebär att man måste ha ett system klart, inte minst eftersom detta är en sjukdom som följer smittskyddslagen. Om man påvisar covid-19 hos en person har den både skyldigheter och rättigheter som en läkare måste informera om.
”Vi vill inte börja provta för provtagningens skull. Det måste finnas en målsättning” säger smittskyddsläkare Eva Melander om kritiken från socialministern om långsam utbyggnad.Bild: Johan Nilsson/TT
Världshälsoorganisationen WHO har uppmanat länder att testa mer som vapen i pandemin. Danmark lanserade i veckan en offensiv strategi för att spåra upp och isolera alla som haft kontakt med dem som testar positivt. Där är målet att testa upp emot 140 000 danskar i veckan, även personer med mycket milda symptom.
– Om man ska masstesta, så tror jag mer på antikroppstester. Det är mycket viktigare för att få en bild av situationen. Milda symptom – då ska man bara stanna hemma, kommenterar Eva Melander.
Att smittspåra i nuvarande läge, när så många troligen bär på viruset, har också avfärdats som alldeles för resurskrävande av Folkhälsomyndigheten.
I Skåne har antalet covid-19-testade ökat stegvis. Förra veckan var det uppe i cirka 1 500 personer och Eva Melander hoppas att primärvården framöver kan vara med och erbjuda ännu fler tester, exempelvis inom äldrevården.
Men det är fortfarande långt till att nå 13 000 test i veckan i Skåne.
– Det viktiga är inte att ta x antal prov, det viktiga är att ta prov av rätt anledning för att förebygga vidare smittspridning, understryker Eva Melander.
Tidigare har tillgången till provtagningspinnar varit en flaskhals i Skåne. Prioriterade grupper har då varit patienter som läggs in på sjukhus och boende i äldrevården.
Sedan Region Skåne fått ett par rejäla leveranser av testmaterial började man testa sjukhuspersonal med symptom i slutet av april.
Från denna vecka kan även personal i kommunal hemtjänst, hemsjukvård och på äldreboende testas, på remiss från chefer eller medicinskt ansvariga sjuksköterskor.
Folkhälsomyndigheten har nyligen lagt till ytterligare en prioriterad grupp: patienter där det har betydelse att veta om de har covid-19, exempelvis för att de har en grundsjukdom som kräver avancerad behandling eller ska in på sjukhus för operation.
På en presskonferens häromveckan visade regiondirektören Alf Jönsson upp provtagningspinnar, från en stor leverans. Pinnarna var tidigare en bristvara som begränsade testningen i Skåne.Bild: Johan Nilsson/TT
Regeringen är tydligt missnöjd med att testandet ökar så långsamt.
För att stötta och agera blåslampa gentemot kommuner och regioner har man därför utsett en testkoordinator, Harriet Wallberg, som tidigare varit rektor för Karolinska Institutet.
Hon menar att man borde testa all personal och alla som bor på äldreboende, även om de inte har symptom.
– Om det är så att man har någon på ett äldreboende som har smittan och inte har symptom är det förödande för andra som den personen kan smitta, påpekade Harriet Wallberg i en intervju med TT.
En tredje grupp som hon anser ska testas är personal inom andra samhällsviktiga yrken, som poliser, förskolepersonal, chaufförer som jobbar med livsmedelstransporter.
Gå till toppen