Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här måste alla i hemvården bära visir

Om de äldre har symptom eller inte spelar ingen roll. Sedan i fredags ska all personal inom hemomsorgen i Staffanstorps kommun ha visir.
Beslutet välkomnas av personal som Sydsvenskan pratat med.

Frida Johansson, Camilla Månsson, Cilla Bengtsson och Henrik Larsson tycker att munskydd vore ännu mer prioriterat. Men välkomnar ändå beslutet.Bild: Astrid Adelgren
Beslutet togs för två veckor sedan av omsorgsnämndens ordförande, med motiveringen att det skulle öka tryggheten bland både personal och de äldre. Det omfattar hemtjänst och all annan omsorg i hemmet där kommunen har ett ansvar, även den som är i privat regi. Däremot inte Staffanstorps äldreboenden.
Tidigare har personalen i hemomsorgen endast burit visir och annan skyddsutrustning när någon vårdtagare har visat misstänkta symptom på covid-19. Men nu ska skyddet alltså på oavsett.
Cilla Bengtsson, från kommunens larmgrupp, samt Frida Johansson, Camilla Månsson och Henrik Larsson från hemtagningsteamet, tycker att munskydd borde vara ännu mer prioriterat. Men välkomnar ändå beslutet.
– Tanken har väl slagit en att man kan smitta eller själv smittas, säger Camilla Månsson och påpekar att till exempel dementa inte alltid tänker på om de hostar.
– Och det går ju inte alltid att hålla avståndet när man utför våra arbetsuppgifter, säger hon.
Trots att de bara har använt visiren sedan i fredags, säger de att de upplever redan nu att det skapar en trygghet hos de äldre.
– Tidigare har vi haft äldre som har tackat nej till hjälp trots att de egentligen skulle behövt den, säger Henrik Larsson.
Visiren har köpts in från olika företag, berättar Leila Misirli, chef på omsorgsförvaltningen.
– Det är lite av en huggsexa om dem.
Rent generellt bedömer hon tillgången på skyddsutrustning inom äldreomsorgen som god än så länge.
Skulle tillgången börja sina finns det också ett reservlager. LSS-verksamheten, såväl som personal inom exempelvis Ung i Staffanstorp, ägnar sig nu åt att tillverka skyddsutrustning.
För frågor om varför beslutet togs, varför det är just visir man har valt att prioritera, och varför inte Staffanstorps boenden omfattas hänvisar Leila Misirli till omsorgsnämndens ordförande Birgitta Heyle-Wiahl (M).
Sydsvenskan har sökt henne, men hon har inte återkommit till tidningen. Sydsvenskan har även sökt kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) , som inte heller vill ställa upp på en intervju.
Gå till toppen