Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Semester i Skåne är ändå inte det sämsta.

Sandhammaren utanför Ystad – en av landets bästa stränder.Bild: Lars Brundin
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Sommaren blir inte som vanligt. Semestern blir annorlunda. Efter en lång och konstig vår måste efterlängtade semesterresor skjutas upp – i coronans tid.
Utrikesdepartementet förlängde på onsdagen sin avrådan från utrikesresor som inte är nödvändiga. Den gäller nu till den 15 juli och det kan bli ytterligare förlängning.
Det är inte heller läge för några längre turer inom landet, förklarade statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff. Gränsen går vid resor som motsvarar en till två timmars färd från bostaden med bil. Och folksamlingar med fler än femtio personer är fortsatt förbjudna av smittspridningsskäl.
Riktlinjerna väntas i stort vara desamma under hela sommaren. Dags alltså att planera för utflykter och aktiviteter i närområdet – även om EU-kommissionen väcker hopp om något annat.
"Om vi arbetar tillsammans så behöver vi inte stå inför en sommar på hemmaplan", sade danska kommissionären Margrethe Vestager när hon på onsdagen presenterade ett särskilt rese- och turismpaket.
Men hon betonade också att resande inom unionen måste återupptas på ett ansvarsfullt vis och att samma regler måste gälla för alla EU-medborgare. För att ge en överskådligare bild av läget ska unionens smittskyddsmyndighet ta fram en interaktiv karta över smittspridningen i Europa. Fast tills vidare är det strikta restriktioner som gäller och reglerna bestäms av enskilda medlemsländer.
På det hela taget är kommissionens utspel mest en försäkran om att unionen jobbar för att lösa det kärva läget inom turistnäringen. Ekonomiskt är den mycket viktig för många unionsländer och små som stora branschaktörer har det redan väldigt svårt. För mindre företag kan en sommar utan intäkter betyda konkurs och resejätten TUI meddelar att personalstyrkan kan minska med 8 000 tjänster globalt.
Naturligtvis ska EU-kommissionen undersöka möjligheterna till återupptaget resande. Men liv och hälsa måste sättas främst – vid såväl politiska som privata avvägningar.
Även om vissa länder faktiskt skulle öppna för turism inom kort, så betyder det inte att det är riskfritt att åka dit. Inte minst smittspridningen efter vinterns skidresor visar hur svårt det kan vara att göra säkra bedömningar.
Det som är möjligt är inte alltid lämpligt. Graden av smittspridning varierar runt om i landet, vilket ligger till grund för avrådan från resor mellan olika regioner.
Det har lett till öppna konflikter. På Gotland, som är beroende av sin stora besöksnäring, rasar ett bråk mellan turismbaserade företag och uppropet "Stoppa färjan" som inte vill att fastlandsboende ska komma till ön. I Falkenberg försöker kommunen att avsvära sig omsorgsansvaret för sommargäster.
Regionstyrelsens ordförande i Skåne, Carl Johan Sonesson (M), var tydlig i sin uppmaning till skåningar inför påskledigheten: "Res gärna i påsk, men res bara inom Skåne."
I praktiken ger alltså regeringen nu ett snarlikt budskap inför sommaren.
Lyckligtvis behöver det verkligen inte innebära en tråkig semester. Inom en till två timmar går det att resa inom hela regionen. De smultronställen som vanliga år får långväga gäster att turista i Skåne har skåningarna alldeles inpå knuten. Och hemestern här stöder också företagen i den lokala besöksnäringen.
Förutom några av landets allra bästa stränder bjuds hisnande vackra nationalparker som Söderåsen och Stenshuvud. Ta båten från Landskrona till Ven och hyr cykel – och fyll dagen med vyer, bad och små äventyr. Ta Skåneleden genom det dramatiska landskap där Kullaberg möter havet för att ta en kopp termoskaffe vid Kullens fyr och spana efter tumlare. Upptäck det nya skånska köket hos lokala krögare.
Österlen med sitt böljande landskap, Falsterbo med sin skimrande vita sand – det är inte svårt att planera för lediga dagar här. Behövs något särskilt för barnen håller Skånes djurpark och Ystad djurpark öppet som vanligt.
Visst känns det begränsande att inte kunna resa fritt. Men Skåne är ändå ett ovanligt bra område att vara begränsad till. Det blir en lite annorlunda sommar i år. Men annorlunda måste inte vara illa.
Gå till toppen