Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trots stora biljettförluster – det blir ett sommarkort även i år

Trots en befarad miljardförlust för biljettförsäljning till bussar och pågatåg så satsar Skånetrafiken på ett rabatterat sommarkort även i år. ”Hemester” i Skåne väntas bli stort.

Skånetrafikens chef Linus Eriksson, flankerad av Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, regiondirektör Alf Jönsson och smittskyddsläkaren Eva Melander.Bild: Johan Nilsson/TT
– Många behöver ta sig till jobbet, inte minst inom vården. Att ta bort sommarkortet vore att straffa dem som faktisk måste resa. sade Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson på regionens presskonferens om coronaläget.
– Begreppet ”hemester”, som vi lanserade förra året, har blivit nationellt nu. Vi vill ge möjlighet att ge sig ut i naturen i Skåne för dem som kan det, till en rimlig kostnad. Och utan trängsel.
Sommarkortet har funnits i över tio år. Det gäller i hela Skåne från mitten av juni till mitten av augusti och kostar i år 699 kronor.
Skånetrafiken förlorar fem miljoner kronor om dagen på det kraftigt minskade resandet. Och de senaste prognoserna pekar på att försäljningsförlusten för helåret 2020 blir nära en miljard kronor, enligt Linus Eriksson.
– Med den utveckling vi har nu, tror vi på en återhämtning först efter sommaren i kollektivtrafiken men hela året kommer att innebära en markant minskning.
Det nyligen lanserade sjudagarskortet, för dem som inte vill köpa månadsbiljett, har fått viss framgång. Ungefär var tionde pendlare har nappat på den.
En av de andra nyheterna på Region Skånes presskonferens om coronaläget var att Folktandvården ska börja öppna sin verksamhet igen.
– Det kommer att ske genom en stegvis upptrappning fram till sommaren, berättade regiondirektören Alf Jönsson.
Folktandvården stängde igen för alla planerade behandlingar i mitten av mars, och har bara haft tio mottagningar för akut tandvård öppna.
Alf Jönsson betonade att Folktandvården tagit stort samhällsansvar genom att leverera skyddsutrustning till sjukvården, när lagren var på väg att sina.
Men nu har Region Skåne börjat få in stora leveranser av material, och tandvården kan få det den behöver. Då finns också förutsättningar att öppna Folktandvården tidigare än det tidigare angivna datumet 30 juni.
Gå till toppen