Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tysk gränskontroll lättas – fria resor i juni

Tyskland har kommit överens med Frankrike, Österrike och Schweiz om lättnader i gränskontrollerna från och med helgen, enligt inrikesminister Horst Seehofer. De senaste dagarnas positiva utveckling vad gäller smittspridningen ger hopp om att kontrollerna helt kan avvecklas i mitten av juni, bedömer han.

Tysk gränspolis. Arkivbild.Bild: Markus Schreiber/AP/TT
Det av många efterlängtade beskedet kommer vid en presskonferens efter onsdagens regeringssammanträde i Berlin. Framför allt är det affärsresor och besök hos familj och släkt som nu blir möjligt, enligt Seehofer. I ett senare skede planeras ytterligare lättnader.
– Om infektionstakten utvecklas på samma gynnsamma sätt som vi har sett de senaste dagarna (...) kan vi tänka oss att vi kommer att ha fritt resande från och med den 15 juni, säger han.
Gränskontrollerna mot Luxemburg tas samtidigt bort helt. Kontrollerna vid den tysk-danska gränsen är fortfarande föremål för diskussion med regeringen i Köpenhamn, enligt Seehofer. Själv ser han inga direkta hinder för att även de tas bort, säger han.
Förbundskansler Angela Merkel höjer dock ett varningens finger, och påminner om vikten av fortsatt disciplin hos befolkningen.
– Det vore deprimerande att behöva återinföra de restriktioner som vi vill lämna bakom oss, bara för att vi gapar efter mycket, säger hon vid en utfrågning i förbundsdagen.
Tyska UD avråder fortfarande från utlandsresor till och med den 15 juni.
– Vi kan säkerligen lätta på avrådan för Europa innan vi lättar på avrådan för andra resmål, om den positiva utvecklingen vi ser i flera länder håller i sig, säger utrikesminister Heiko Maas enligt nyhetsbyrån AFP.
Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner bekräftar överenskommelsen i ett inlägg på Twitter , men betonar samtidigt att kontrollerna mellan Tyskland och Frankrike blir kvar till den 15 juni, trots lättnaderna.
Tyskland har varit mer framgångsrikt än andra stora europeiska länder när det gäller att hantera coronapandemin. Trots att landet är EU:s folkrikaste har man långt färre dödsfall än exempelvis Frankrike, Italien, Storbritannien och Spanien.
I helgen väckte en rapport från den tyska smittskyddsmyndigheten Robert Koch-institutet (RKI) uppseende, då det framstod som att smittspridningen åter var på väg att ta fart. Det så kallade R-talet, som anger hur många personer varje smittad själv smittar, hade enligt söndagens uppgift ökat till 1,1. I tisdags rapporterade RKI åter ett R-tal under 1 (0,94), vilket indikerar att smittspridningen avtar.
För att undvika missuppfattningar till följd av eftersläpning i statistiken kommer RKI hädanefter att använda sig av ett så kallat utjämnat R-tal, som ger en bättre lägesbild, säger myndighetens vicechef Lars Schaade till Deutsche Welle.
Fakta

Stort intresse för tyska strategin

Tyskland har jämfört med andra stora europeiska länder haft förhållandevis få coronarelaterade dödsfall, vilket har väckt ett intresse för den tyska strategin.

Till skillnad från exempelvis Italien och Frankrike har Tyskland inte infört något generellt utegångsförbud. Invånarna har dock ålagts att enbart umgås med familjemedlemmar och ytterligare en person, och hålla avstånd på en och en halv meter i offentligheten.

Det tyska utgångsläget var gynnsamt, med en väl utbyggd sjukvårdsinfrastruktur och ett mycket högre antal både sjukhussängar och intensivvårdsplatser per capita än exempelvis Sverige. Kapaciteten har sedan coronautbrottet förbättrats ytterligare, med nya specialkliniker för covid-19-patienter. Tyskland har också testat sin befolkning i mycket högre grad än många andra länder.

Christian Drosten, en av Tysklands främsta virologer, har lyft fram förbundskansler Angela Merkels forskarbakgrund (som doktor i fysikalisk kemi) som en positiv faktor i kampen mot smittan.

Källa: Wall Street Journal, TT

Gå till toppen